Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Biometrické údaje, zvláště v cestovních dokladech

 

Biometrické údaje, zvláště v cestovních dokladech

 
 
 

Výběr ze zahraničních médií

14. 01. 2009 IntelliNews – Albania Today (došlo 14. 01. 2009)

Albánie: Požadavek na urychlení procesu liberalizace vízové politiky

Rada vlády pro evropskou integraci přijala strategii plnění požadavků pro dosažení liberalizace vízové politiky. Albánský ministerský předseda Sali Berisha vyjádřil přesvědčení, že tento proces v Albánii probíhá velmi dobře a prohlásil, že vláda vyvinula veškeré možné úsilí k splnění všech požadavků, jejichž seznam byl ministru zahraničních věcí předán v červnu 2008. Jedním z důležitých požadavků bylo zavedení biometrických prvků do cestovních dokladů, zlepšení migrační politiky, lepší spolupráce s Europolem a zkvalitnění opatření v oblasti boje s organizovaným zločinem a korupcí. Vládní orgány již zahájily informační kampaň pro občany země o zavedení identifikačních průkazů s biometrickými prvky.


08. 01. 2009 Euclid Infotech – IT News (došlo 09. 01. 2009)

Indie: Projekt čipových kreditních karet pro ekonomicky slabší obyvatele

Vláda v Dillí připravuje projekt čipových kreditních karet pro ekonomicky slabší vrstvu obyvatelstva. Projekt by měl být realizován do konce roku 2009. Tyto karty usnadní chudším obyvatelům přístup na vybraná ministerstva a umožní jim čerpat určité výhody a nabídky vládních programů. Čipové karty budou obsahovat osobní údaje držitele včetně jeho fotografie a otisku prstů. Budou fungovat na principu klasických kreditních karet a budou propojeny s bankovním účtem držitele karty.


05.08.2008 SKRIN – News (došlo 06.08.2008)

Rusko: Moskevské oddělení Federální migrační služby modernizuje své služby

Moskevské oddělení Federální migrační služby vydává v současnosti kromě standardních pasů paralelně zároveň biometrické pasy, uchovávající biometrická data držitele na mikročipu, už v 82 obvodních úřadovnách. Zhruba do roka bude možné požádat o biometrický pas ve všech moskevských úřadovnách, což by mělo přispět k odbourání zprostředkujících společností, které komerčně nabízejí Rusům vyřízení biometrického pasu. Moskevské oddělení Federální migrační služby rovněž zavádí elektronická víza pro cizince a dále elektronický systém hlášení pobytu cizinců v moskevských hotelech.


24.07.2008 Focus online

Německo: Biometrická data nečiní elektronický občanský průkaz bezpečnějším, ale naopak nebezpečnějším

Mluvčí parlamentní frakce FDP v otázkách vnitřní politiky Gisela Piltz vyjádřila pochybnosti o zabezpečení plánovaných elektronických biometrických občanských průkazů, na jejichž bezkontaktním RFID čipu mají být zaznamenávány otisky prstů držitele průkazu. „Biometrická data nečiní elektronický občanský průkaz bezpečnějším, ale naopak nebezpečnějším,“ řekla. Pro toho, kdo získá digitální data z průkazu, bude ještě jednodušší než dříve vydávat se za někoho jiného.

Rovněž zástupce mluvčího Úřadu pro ochranu osobních údajů spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Nils Schröder se obává bezpečnostních nedostatků biometrických e-průkazů, které spočívají především v možnosti přečíst data z bezkontaktního čipu na dálku. „Otisky prstů jsou neustále uváděny jako prostředek proti možnosti falšování průkazů, avšak proti zfalšování jsou v zásadě občanské průkazy dostatečně chráněny už dnes.“

http://www.focus.de/politik/deutschland/elektronischer-personalausweis-fdp-sieht-sicherheitsmaengel_aid_319955.html


26.06.2008 HT Media Ltd - United News of India (došlo 26.06.2008)

Indie: E-pasy zatím pro diplomaty a vládní úředníky

Indie začala jako jedna z prvních rozvojových zemí vydávat e-pasy, tzn. pasy vybavené RFID čipem obsahující osobní údaje svého držitele a digitální snímek otisku prstů. Jak oznámil minister zahraničí Pranab Mukherjee, v první fázi budou tyto pasy vydávány diplomatům a vládním úředníkům, začátek vydávání pasů veřejnosti se plánuje od září 2009. E-pasy mají usnadnit vstup do zemí, jejichž celnice jsou vybaveny RFID technologií.


14.06.2008 Business Standard (došlo 16.06.2008)

Indie: Aktivista navrhuje zavedení „chytrých“ občanských průkazů

Kris Dev (Gopalakrishnan Devanathan), poradce v oboru informačních a komunikačních technologií a známý společenský aktivista navrhuje zavedení biometrických „chytrých“ občanských průkazů pro všechny Indy. Takový průkaz by obsahoval záznam otisků všech desíti prstů, digitální fotografii, jména rodičů, datum a místo narození, krevní skupinu, výšku, váhu a další identifikační znaky a adresu bydliště. Na průkaz by se mohly zaznamenávat údaje o příjmech, vydáních, pojištění i přijímaných sociálních dávkách a mohl by sloužit jako volební průkaz. Díky průkazům by mohl být sledován pohyb lidí, zvláště v citlivých oblastech jako jsou letiště nebo příhraničí, což by přispělo k potření terorismu a nelegálního překračování hranic. Byly by také znemožněny případy krádeže identity, jaký se stal např. po povodních v roce 2005 v Andrapradéši, kde místní chytrák vybral podporu 500 rupií a potvrdil její příjem otiskem palce za 135 lidí ze seznamů postižených vesničanů.


05.06.2008 BBC Monitoring (došlo 06.06.2008)

Bosna a Hercegovina-EU: Bosenský ministr zahraničí obdržel od EU itinerář liberalizace vízového režimu

Ředitel direktorátu Evropské komise pro rozšíření Michael Leigh předal bosenskému ministru zahraničí Svenu Alkalajovi itinerář liberalizace vízové povinnosti mezi oběma celky. Základním krokem k ustavení bezvízového styku je ze strany Bosny a Hercegoviny zavedení biometrických pasů. Mezi další podmínky patří poskytování seznamů ztracených a ukradených pasů Interpolu, podpis readmisní dohody s řadou států a další slaďování veřejného práva s právem Evropské unie.


26.03.2008 Australian Associated Press Media Releases

USA: Celníci začali snímat zahraničním návštěvníkům na newyorském mezinárodním letišti J. F. Kennedyho otisky všech deseti prstů

Newyorské letiště J. F. Kennedyho je po Washingtonu, Atlantě, Bostonu, Chicagu, Houstonu, San Franciscu, Miami, Orlandu a Detroitu desátým mezinárodním letištěm, na kterém začali celníci snímat zahraničním návštěvníkům otisky všech deseti prstů. Do konce roku 2008 bude tato procedura zavedena také na zbylých letištích a námořních i pozemních vstupech do země. Biometrická data, digitalizované otisky prstů a fotografie, jsou snímána zahraničním návštěvníkům USA od roku 2004. Snímání otisků všech deseti prstů má zajistit ještě přesnější identifikaci osob a tím i efektivnější prevenci bezpečnostních rizik. Získaná data jsou porovnávána s databází cizinců porušivších imigrační zákony, kterou vede Ministerstvo vnitřní bezpečnosti (Department of Homeland Security, DHS), a dále s databází hledaných osob a známých i potencionálních teroristů, kterou vede FBI (Federal Bureau of Investigations) a Ministerstvo obrany (Department of Defence, DOD).

http://www.dhs.gov/xtrvlsec/programs/content_multi_image_0006.shtm


26.03.2008 SeeNews

Albánie: Výroba nového albánského pasu vyjde v přepočtu asi na tisíc korun

Tender na výrobu albánských občanských průkazů a pasů s biometrickými údaji vyhrála francouzská firma Sagem Securite, která vyrobí jeden elektronický občanský průkaz za 1.167 Albánských leků (9,36 Eur) a jeden pas za 5.000 leků (40 Eur). Kvůli nespolehlivosti registru obyvatel nevydávala Albánie občanské průkazy od zhroucení komunistického režimu v roce 1991. Nové pasy budou zachycovat biometrická data snímku obličeje, otisků prstů a snímku oční duhovky.


13.03.2008 Oreanda RIA

Ukrajina: Vláda schválila vznik databáze otisků prstů cizinců

Ukrajinská vláda se schválila opatření k vytvoření systému evidence biometrických dat – otisků prstů cizinců a lidí bez státní příslušnosti, vstupujících na území Ukrajiny. Ministerstvo zahraničí zároveň zahájilo přípravu vydávání pasů s otisky prstů pro ukrajinské občany


13.03.2008 ArmenPress IA

Arménie: Pasy s biometrickými údaji usnadní získání víza do států EU

Arménský prezident Robert Kocharian vyhlásil na pracovní schůzce se členy vlády a představiteli policejních a bezpečnostních složek nový migrační program. Celou agendu by měl spravovat nový zvláštní úřad. Součástí reformy je zavedení pasů s biometrickými údaji a elekronických občanských průkazů. Slibovaným efektem má být zamezení falšování dokumentů, zjednodušení identifikace osob a zrychlení získávání víz pro arménské občany do států Evropské unie.


11.03.2008 CER-China Hotel News

Velká Británie: Vízová procedura s odběrem otisků prstů ohrožuje turistický průmysl

Představitelé britského turistického průmyslu upozorňují na rapidní pokles počtu turistů ze zemí, které mají vůči Velké Británii vízovou povinnost, a obávají se krize odvětví. Příčinou je téměř zdvojnásobení poplatku za vízum a odběr otisků prstů, na který se musí žadatel o vízum dostavit osobně na vyslanecký úřad ještě předtím, než je mu vydáno příslušné vízum. Britské vízum je tak dražší než Schengenské vízum, umožňující návštěvu 24 jiných evropských zemí. Mluvčí britské vlády se ohradil, že vyžadování biometrických dat je částí „trojitého kruhu bezpečnosti“ s cílem zastavení přílivu ilegálních přistěhovalců do Británie. Řekl, že vláda hledá způsob, jak umožnit krátkou návštěvu Británie těm, kteří mají Schengenské vízum, bez jejich významného finančního zatížení.


07.03.2008 Gizmag

Austrálie: Žilní obrazec - identifikační biometrický údaj budoucnosti

Společnost Snowflake Technologies oznámila, že vyvinula biometrickou technologii rozpoznání žilního obrazce (vein pattern recognition, VPR). Společnost vyšla ze skutečnosti, že žádný člověk na světě nemá totožný obrazec rozvětvení žil. Snadné a rychlé naskenování podkožního žilního obrazce na jedné ruce umožňuje registraci do systému a podruhé již ověření identity. Na rozdíl od jiných biometrických technologií, jako jsou otisky prstů nebo obraz oční duhovky, vykazuje tato technologie míru omylnosti menší než jedna setina. procenta. Společnost tuto technologii propaguje jako snadno použitelnou, obtížně zfalšovatelnou a hygienickou, neboť uživatel se nemusí ničeho dotýkat. Společnost zamýšlí technologii uvést na trh na konci roku 2008.


07.03.2008 Zaman Gazetesi

Velká Británie: Pro začátek budou muset mít identifikační karty cizinci a zaměstnanci letišť

Britská vláda prezentovala svůj plán zavedení biometrických identifikačních průkazů pro všechny občany Velké Británie. Oznámila, že bude požadovat, aby zaměstnanci letišť měli povinnost nosit tyto průkazy již příští rok. Britská vláda tak navazuje na své prohlášení z počátku tohoto roku, že bude od listopadu 2008 požadovat po všech cizincích ze zemí mimo Evropskou unii, aby nosili takové průkazy, přičemž jejich biometrická data, např. otisky prstů, budou uchovávána v centrální databázi. Vláda tvrdí, že průkazy s biometrickými daty ochrání občany před krádeží identity a poslouží v prevenci proti terorismu. Vláda trvá na tom, že se nejedná o systém „Vekého bratra“, protože nikdo nebude nucen mít takový průkaz při sobě a legitimovat se na ulici.


05.03.2008 Euclid Infotech

Austrálie: Zavádění biometrických databází kulhá za technologickým pokrokem

Australská vláda vkládá velké naděje v biometrickou identifikaci, aby se mohla vyrovnat s narůstajícími počty zahraničních návštěvníků. Dosud zprovoznila Národní automatizovaný identifikační systém otisků prstů (National Automated Fingerprint Identification System, NAFIS). Australská celní služba má rozpracován systém identifikace tváře SmartGate, avšak technologie rozpoznávání tváře firmy Liam Tung Biometric se mezitím natolik proměnila, že celý systém už je zastaralý. Tím je zároveň ohroženo splnění termínu zprovoznění Databáze Identifikační Služby (Identity Service Repository), která má uchovávat biografická a biometrická data, fotografie tváří a kopie pasů.

 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Biometrické údaje, zvláště v cestovních dokladech

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém