Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > DNA

 

DNA

 
 
 

Výběr ze zahraničních médií


28. 5. 2009 The Korea Herald

Jižní Korea: Návrh zákona o nakládání s genetickými údaji

Jihokorejská vláda zveřejnila informaci o návrhu zákona týkajícího se nakládání s genetickými údaji. Účelem zákona je zrychlit proces vyšetřování a zesílit prevenci páchání trestných činů. Návrh zákona bude do konce tohoto roku předložen Národnímu shromáždění. Předpokládá se, že bude schválen v první polovině roku 2010.

Navrhovaný zákon, který umožní shromažďovat a uchovávat genetické informace většiny pachatelů trestných činů, se bude aplikovat v případech podezření ze spáchání trestného činu a v případech, kdy pachatelé byli uznáni vinnými ze spáchání vážných zločinů jako je vražda, loupež, žhářství, užívání drog a sexuálních zločinů vůči mladistvým.

Na základě výše uvedeného zákona budou vyšetřovatelé oprávněni odebírat bukální stěry (otření ústní dutiny) osob podezřelých z páchání závažné trestné činnosti, a to i násilím. Z profilů DNA vytvořených na základě těchto vzorků se budou vytvářet databáze. Databáze profilů DNA pachatelů usvědčených z trestné činnosti bude pod kontrolou Nejvyššího státního prokurátora. Databáze profilů DNA osob podezřelých z páchání trestné činnosti bude ve správě Policejního ředitele. V rámci působnosti předsedy vlády bude zřízen speciální výbor, jako dozorový orgán dohlížející na to, aby s oběma databázemi profilů DNA bylo nakládáno v souladu s výše uvedeným zákonem.

Všechny osobní údaje v databázích budou zabezpečeny proti úniku a zneužití tím, že budou zakódovány. Záznamy budou vymazány z databáze v případě, že obžalovaný bude shledán nevinným a zproštěn obžaloby, nebo když bude zastaveno trestní řízení. V případě úmrtí budou záznamy v databázích okamžitě likvidovány.

Zdroj: Zpracováno s využitím služby Email Alert společnosti ISI Emerging Markets


13. 3. 2009 Australian Associated Press

Austrálie: Šťastná náhoda pomohla k zatčení pachatele vraždy

Policie ve městě Adelaide zatkla podezřelého z vraždy díky neobvyklé šťastné náhodě ve shodě DNA. V tomto případu násilí za volantem z loňského května obžalovala 19letého muže.

Tehdy byl jistý muž napaden po kolizi s jiným řidičem na předměstí Darlingtonu. Svým zraněním o pár dní později podlehl.

Policisté vyslechli přes 70 svědků, připustili však, že až do shody DNA neměli hlavního podezřelého. Podle nich dokonce muž, který byl na základě důkazu DNA obviněn, nebyl do té doby s případem vůbec spojován. Jeho DNA profil měla policie v databázi v souvislosti s jiným případem. Policejní náčelník Jon Venditto řekl, že takováto jasná shoda je v Austrálii při vyšetřování vražd vzácná.

Tento případ podle něj demonstruje důležitý potenciál databáze DNA při objasňování trestných činů. Spolu s tradičními policejními metodami tak znesnadňují zločincům možnost vyhnout se odhalení.

Policejní databáze státu Jižní Austrálie čítá přibližně 50 000 genetických vzorků odebraných odsouzeným zločincům a osobám podezřelým ze spáchání trestného činu.


28. 2. 2009 Kasturi & Sons Ltd. (došlo 2. 3. 2009)

Velká Británie: DNA vzorky nevinných mají být zaznamenávány

Britská vláda má v úmyslu obejít rozhodnutí Evropského soudu, který zamítnul uchovávání DNA profilů více než 800 000 nevinných lidí s cílem vytvořit jejich databázi.

Rozhodnutí kritizovalo „celoplošnost a nahodilost“ současné britské databáze DNA; ta obsahuje vzorky DNA lidí, jež nebyli nikdy souzeni za porušení zákona. Vláda tím prý překročila únosné meze v uchovávání dat za účelem odhalování zločinu.

V lednu 2009 prohlásila britská ministryně vnitra Jacqui Smith, že vytyčí „přiměřenější, spravedlivější a rozumnější přístup“, ale zatím nenaznačila, jestli budou zničeny také vzorky DNA, které už byly získány.

Nicméně zdroje z ministerstva vnitra uvedly, že vláda, která dostala tři měsíce na to, aby zareagovala na rozhodnutí Evropského soudu, zničení vzorků DNA „nemá v plánu“.

Toto odhalení vyvolává otázky o rozsahu vládní reakce na zjištění soudu a podnítilo novou vlnu kritiky těchto ambicí na „stát Velkého Bratra“. Londýnský Guardian odhalil řadu vládních plánů na získávání dat nevinných občanů z veřejných a soukromých databází, a to za účelem zesíleného boje proti terorismu.

Ministr spravedlnosti Jack Straw připouští, že existují „opodstatněné obavy“, že by osobní data mohla být využita k účelům velmi vzdáleným původnímu záměru.

Od svého založení v roce 1995 se britská databáze DNA stala největší na světě. Z jejích pěti milionů záznamů je víc než milion dětí a 857 000 jsou nevinní lidé.


20.08.2008 Turkish Daily News (došlo 21.08.2008)

Turecko: V rámci národního programu přizpůsobení se evropským standardům má návrh zákona o DNA vzorcích a Turecké národní databázi DNA krevních vzorků zajistit respektování zásad ochrany osobních údajů v této oblasti.


30.07.2008 guardian.co.uk

Velká Británie: Veřejnost žádá vyřazení nevinných z databáze DNA vzorků a odebrání databáze z rukou policie ve prospěch nezávislé instituce

Komise pro lidskou genetiku (Human Genetics Comission) zveřejnila výsledky vládou financovaného projektu výzkumu veřejného mínění. Projektu se zúčastnilo 30 vybraných zástupců veřejnosti z okolí Birminghamu a Glasgowa, kteří se po čtyři měsíce setkávali s odborníky na problematiku DNA vzorků a databází a společně diskutovali. Podle jejich výsledných názorů by z britské policejní databáze DNA vzorků měly být vyřazeny vzorky nevinných lidí, kteří sice byli zadrženi policií, ale jejich vina nebyla nikdy prokázána. Rovněž by měli být z databáze po jisté delší době vyřazeni i odsouzení, protože záznam v databázi je trvale stigmatizuje jako kriminálníky. Většina účastníků výzkumu se také vyslovila proti existenci univerzální databáze DNA vzorků všech britských občanů od narození, především na základě nákladnosti takové databáze a tradičního principu presumpce neviny. Především však všichni trvali na tom, že databáze, ve které je dnes více než 4,2 miliónů vzorků, by měla být vedena nezávislou institucí a nikoliv policií, resp. ministerstvem vnitra, jako je tomu dnes.

http://www.guardian.co.uk/uk/2008/jul/30/civilliberties.ukcrime?gusrc


27.06.2008 RIA Novosti - Events in Russia (došlo 30.06.2008)

Rusko: Národní databáze DNA prošla v Státní dumě prvním čtením

Návrh zákona o vytvoření národní databáze DNA prošel v ruské Státní dumě prvním čtením. V databázi mají být shromažďovány vzorky DNA odsouzených i podezřelých osob podobně, jako se tomu děje ve Velké Británii, USA, Kanadě a dalších zemích. Databáze má zefektivnit boj proti zločinnosti, extremismu a terorismu. Zároveň si autoři zákona od databáze slibují, že již svou existencí odradí zločince od páchání další trestné činnosti.


26.03.2008 Yonhap News

Jižní Korea: Ministerstvo spravedlnosti chce databázi DNA vězňů a podezřelých

Ministerstvo spravedlnosti Jižní Koreje bude usilovat o vytvoření a vedení databáze genetických informací vězňů a podezřelých osob za účelem vyšetřování a získání důkazních materiálů v soudních procesech. Ministerstvo tak reaguje na nárůst sexuálního násilí na dětech, konkrétně na brutální znásilnění a vraždu dvou děvčátek jejich 39letým sousedem v Anyangu jižně od Soulu. Minister Kim Kyung-han instruoval státní zástupce, aby posílili vyšetřování takových zločinů a aby navrhovali maximální tresty včetně trestu smrti. Očekává se, že databáze DNA narazí na tvrdý odpor organizací hájících lidská práva, které varují před možným zneužitím takové databáze, jejímuž vzniku zabránily už za minulé vlády.


17.03.2008 Observer

Velká Británie: Policie vážně uvažuje o odebírání vzorků DNA zlobivých dětí

Školou povinné děti, z jejichž chování se dá usoudit, že se v budoucnu stanou zločinci, by měly být zahrnuty do databáze DNA vzorků. „Pokud budeme mít prostředky k tomu, abychom určili zločince ještě před tím, než se něčeho dopustí, pak se z dlouhodobého hlediska stane databáze potencionálních pachatelů velkým přínosem,“ řekl Gary Pugh, ředitel soudních věd Scotland Yardu a nový mluvčí Asociace policejních ředitelů k otázkám DNA, očekávající od takové databáze snížení kriminality a z něho vyplývající nezanedbatelný ekonomický přínos. „Počty nevyřešených případů svědčí o tom, že sbíráme málo informací a o nesprávných lidech,“ prohlásil. Na prudké reakce sdružení na ochranu občanských práv a učitelských svazů namítl, že sejmutí otisků prstů dítěte v knihovně při výpůjčce knihy nikomu nevadí. Zdůraznil přitom potřebu veřejné diskuse o tom, jakým způsobem má Británie postupovat v programu identifikace potencionálních zločinců. V polovině roku 2007 bylo v britské DNA databázi zachyceno už 4,5 miliónu profilů, což představuje více než pět procent populace. Celou třetinu z toho tvoří profily zadržených dětí a mladistvých ve věku od desíti do osmnácti let.

 

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém