Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Zahraničí > Informace ze světa > Evropští ochránci dat vydali stanovisko k systému cloud computing

Evropští ochránci dat vydali stanovisko k systému cloud computing

Služby cloudu by měly být provozovány v prostředí bezpečnosti, průhlednosti a právní jistoty.

Dozorové orgány pro ochranu osobních údajů sdružení v pracovní skupině WP29, poradním orgánu Evropské komise, vypracovaly společné stanovisko ke službám cloud computingu. Téměř třicetistránkový dokument byl veřejnosti zpřístupněn 1. července 2012.

Principem cloud computingu je sdílení hardwaru a softwaru prostřednictvím sítě. Jde o službu, která přináší řadu ekonomických a technologických výhod. Představuje však také možné riziko z hlediska ochrany osobních údajů. Právě těmto aspektům se nedávno vydané stanovisko věnuje. Obecně toto riziko spočívá v nedostatečné kontrole nad osobními daty (kdo, kde a jak je zpracovává).

Autoři stanoviska dospívají k závěru, že firmy a organizace uvažující o využití cloudu, by si v první řadě měly zpracovat důkladnou analýzu rizik. Poskytovatelé služeb cloud computingu by za tímto účelem měli svým zákazníkům podat veškeré informace nezbytné k posouzení výhod a nevýhod nabízeného systému.

Stanovisko je k dispozici zde.

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Zahraničí > Informace ze světa > Evropští ochránci dat vydali stanovisko k systému cloud computing

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu