Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy


Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > GDPR (obecné nařízení)

 

GDPR (obecné nařízení) - archiv dokumentů

 
 
 
Základní informace

Nařízení (EU) 2016/679 (GDPR) (ve znění opravy) představuje právní rámec ochrany osobních údajů platný na celém území EU, který hájí práva jejích občanů proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. GDPR přebírá všechny dosavadní zásady ochrany a zpracování údajů, na nichž unijní systém ochrany osobních údajů stojí a potvrzuje, že ochrana cestuje přes hranice současně s osobními údaji.

V souladu s tím dále obecné nařízení rozvíjí a posiluje práva lidí dotčených zpracováním, a to v obou složkách: mít (získávat) informace o tom, které jejich údaje jsou zpracovávány a proč, a domáhat se dodržování pravidel, včetně nápravy stavu. GDPR klade systematicky důraz na vymahatelnost práv lidí a povinností správců (odpovědných za zpracování). Obsahuje proto propracovanější a náročnější pravidla pro zvláštní kategorie údajů a zpracování  a současně vymáhá od správců a zpracovatelů výrazně aktivnější přístup, zejména se jedná o to, že před zahájením nového zpracování je třeba posoudit vliv jednotlivých zpracování na ochranu osobních údajů (DPIA) a zvolit vhodné nástroje ochrany údajů, za určitých podmínek si vyžádat předběžnou konzultaci u dozorového úřadu. Klíčem k nastavování povinností pro správce je rizikovost, která je dovozována z rozsahu zpracování, zpracovávaných osobních údajů a používaných technologií.

Správci a zpracovatelé jsou za určitých podmínek povinni jmenovat pověřence pro ochranu osobních údajů. Podrobněji jsou stanoveny povinnosti při zabezpečení zpracování a nově je zavedena povinnost ohlašovat případy porušení zabezpečení osobních údajů dozorovému úřadu a občanům, jichž se porušení zabezpečení týká.

Obecné nařízení výslovně upravuje nezávislost, obecné podmínky pro členy, úkoly a pravomoci dozorových úřadů v členských státech Evropské unie, EHP i Švýcarska a vzájemnou spolupráci těchto dozorových úřadů. Jednotný je také přístup k sankcím.

!Nově!Úřední věstník EU uveřejnil 23. května 2018 opravu GDPR, která obsahuje 28 textových změn. Úplná podoba GDPR ve znění opravy bude teprve vydána  v rubrice "Všechna konsolidovaná znění" EUR-LexuJedná se o opravu chyb, překlepů a jiných nepřesností GDPR. Tyto změny však nemění celkové vyznění obecného nařízení.!Nově!

 

Rubriky

  • GDPR stručně
    O ochraně osobních údajů stručně a jasně
  • Základní příručka k GDPR
    Přehled základních pojmů a informací vztahujících se k obecnému nařízení.
  • Desatero zpracování pro správce
    Desatero zpracování pro správce je zestručnění základních pravidel ochrany osobních údajů, využitelné malými správci údajů, živnostníky či menšími podniky, coby základní jednoduchý návod, jak zacházet s osobními údaji.
  • Záznamy o činnostech zpracování
    Úřad předkládá všechny důležité vysvětlující informace k záznamům o činnostech zpracování pro nejmenší podnikatele v přehledné tabulce.
  • Porušení zabezpečení
    Stručný návod Úřadu pro oblast ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů v souladu s GDPR.
  • Pověřenci
    Nejdůležitější informace a nejčastější dotazy k pověřenci pro ochranu osobních údajů (DPO).
  • Desatero omylů
    Úřad pro ochranu osobních údajů zpracoval desatero nejčastějších omylů či zavádějících tvrzení o obecném nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).
  • Dokumenty k GDPR
    Dokumenty vztahující se k obecnému nařízení (směrnice, návrhy zákonů, brožury).
  • Otázky a odpovědi
    Nejčastější otázky k obecnému nařízení, na které je dotazován Úřad pro ochranu osobních údajů.
  • Pokyny Sboru
    Evropský sbor pro ochranu osobních údajů (dříve Pracovní skupina WP29) vydává a veřejně diskutuje materiály, které mají čtenáři maximálně vysvětlit a co nejblíže ho seznámit s jednotlivými částmi a oblastmi obecného nařízení.
  • GDPR nově
    Důležité novinky související s GDPR, na které chce Úřad upozornit.
  • Role ÚOOÚ
    Shrnutí role Úřadu pro ochranu osobních údajů v souvislosti s obecným nařízením.
  • Důležité odkazy
    V této rubrice naleznete odkazy na metodiky a instituce, kde je oblast GDPR důležitým tématem.
  • MIKROWEB K GDPR
    Vše, co potřebujete vědět o obecném nařízení. Bez právnických termínů. Bez paragrafů.
 
 
Rozbalit celý strom složek dokumentů

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > GDPR (obecné nařízení)

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém