Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Je s vaničkou vylito i dítě?

 

Je s vaničkou vylito i dítě?

Reakce předsedy Úřadu RNDr. I. Němce na článek Zamlžování nebo ochrana?, uveřejněný v deníku Chrudimský deník 19. 9. 2007
RNDr. Igor Němec

 
 
 

Chrudimský deník, str. 7
25. 9. 2007

Reakce úřadu pro ochranu osobních údajů na článek Bohumila Šitavance. Podle názoru úřadu uvádí duchovní čtenáře Deníku v omyl.

Úřad pro ochranu osobních údajů se už dlouho nesetkal s tak zavádějícím výkladem zákona o ochraně osobních údajů, jaký napsal pan Šitavanc a otiskl ho Chrudimský a Náchodský deník. Je sice zřejmé, že pisatel v dobré víře popřál sluchu zavádějícím informacím a nekompetentnímu výkladu zákona o ochraně osobních údajů, následně ale zcela bez rozmyslu a snahy informace si ověřit napadl zákon, který chrání soukromí občanů, jež je jedním ze základních lidských práv.

Výklad existuje

Úřad pro ochranu osobních údajů vydal k otázce ochrany osobních údajů zemřelých výklad, který je od roku 2002 trvale dostupný na jeho webových stránkách (www.uoou.cz/Názory Úřadu/K problémům z praxe), kromě toho každému, kdo se na něj obrací, poskytuje konzultace a je to i jeho zákonem stanovená povinnost.

Další normy

Pisatel se ovšem ani nesnažil dozvědět, že zákon o ochraně osobních údajů se vztahuje na zpracování osobních údajů „živých“ fyzických osob. Dobrat se informací, které potřeboval, mohl podle zcela jiných právních předpisů, upravujících podmínky pro provádění pitvy a zpřístupňování informací o jejím výsledku. Zaslepen hněvem označuje za „parlamentní zmetek“ zákon, který evidentně nezná. Horší ovšem je, že zveřejňuje svou neznalost a uvádí v omyl velký okruh čtenářů Deníků.
A tak s vaničkou je vylito i dítě… Komu to je k užitku?

autor: RNDr. Igor Němec
předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů

 
 

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém