Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Zahraničí > Informace ze světa > Kamerová ostraha vs. ochrana osobních údajů - příklad z Německa

 

Kamerová ostraha vs. ochrana osobních údajů - příklad z Německa

 
 
 

Svévolná kamerová ostraha návsi jedné obce v Porýní-Falcku, instalovaná tamním starostou, se stala předmětem šetření zemského komisaře ochrany dat.

Obyvatelé domů v okolí radnice a přilehlého prostranství podávali nejrůznější stížnosti ohledně rušení nočního klidu a poškozování majetku skupinou mladistvých. Starosta obce uchopil věc do vlastních rukou a nechal nainstalovat videokameru, která hlídala inkriminovaný prostor. Předchozí snaha o zjednání pořádku jak ze strany místní policie, tak pořádkového úřadu, nepřinesla úspěch. Díky kameře, viditelně umístěné na balkoně radnice, dokázal starosta identifikovat totožnost nočních vandalů. Takto usvědčení mladíci pak dostali možnost vyhnout se hrozícímu trestnímu oznámení tím, že se omluvili poškozeným obyvatelům a odvedli veřejně prospěšnou práci.

I přes úspěšnost zásahu vyslovil zemský komisař ochrany dat vůči takovému postupu pochybnosti.

Kamerová ostraha prováděná veřejnými orgány vyžaduje v každém jednotlivém případě právní legitimitu. V uvedeném případě takový právní základ chyběl. Podle příslušných ustanovení Policejního a pořádkového zákona (Polizei- und Ordnungsgesetz) přísluší v obdobných případech kompetence obecní správě vyššího stupně (Verbandsgemeinde), která dává místním obecním samosprávám a tedy i starostům prostor k vlastnímu jednání jen v případě jejich pověření příslušným pořádkovým úřadem. V daném případě však takové pověření uděleno nebylo. Z toho plyne, že nepřípustnosti svého jednání se starosta mohl vyhnout, kdyby se předem dohodl s obecní správou vyššího stupně (Verbandsgemeinde).

Pro tento článek autor použil informace získané na internetové adrese: www.datenschutz.rlp.de

 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Zahraničí > Informace ze světa > Kamerová ostraha vs. ochrana osobních údajů - příklad z Německa

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém