Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy


Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Kdo má nárok požadovat náš občanský průkaz

 

Kdo má nárok požadovat náš občanský průkaz

TV Nova, Snídaně s Novou, 5. 3. 2002
Rozhovor s předsedou Úřadu, otázky kladli Adéla Gondíková a Dalibor Gondík

 
 
 

Adéla GONDÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslední povídání dnešního rána je tady. Je tady další host, pan doktor Karel NEUWIRT, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů, dobrý den.

Karel NEUWIRT, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů
--------------------
Dobrý den.

Dalibor GONDÍK, moderátor
--------------------
Dobrý den.

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
A budeme si povídat o tom, kdo má vůbec nárok požadovat na nás občanku.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Vycházíme asi z takové té běžné praxe, například v hotelu, kde vám řeknou: "Dejte mi občanský průkaz, já vám ho zítra vrátím." Mají na to právo?

Karel NEUWIRT
--------------------
To je samozřejmě velký zlozvyk, abychom dávali občanské průkazy nebo jiné osobní doklady do nějaké zástavy, to je samozřejmě nepřípustné, zakazuje to i zákon, vystavujeme se velkému riziku, že ten, komu ten doklad osobní předáme, ho může zneužít. Takže rozhodně bychom neměli dávat doklad z ruky a už ne tak, abychom ztratili kontrolu nad tímto dokladem.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Vy jste řekl zástavu, to znamená připomeneme si praxi třeba v půjčovnách, kde to je vlastně jakoby jediná možnost, jsem se dozvěděl, když jsem si jednou půjčoval lyže, je to vlastně jediná možnost, jak aspoň minimalizovat to, že ten člověk na těch lyžích odjede, že jo, protože si to půjčí za 120 korun, nebo já nevím za kolik, za 500 třeba, ale to lyže, to vybavení stojí 20 tisíc.

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
Je to takový systém zub za zub.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Ano.

Karel NEUWIRT
--------------------
Tak samozřejmě, pokud si chce někdo identifikovat toho, komu půjčí lyžařskou výstroj, tak nechť si z toho občanského průkazu tu identifikaci opíše, ale ne tak, že by držel vlastně v zástavě ten identifikační doklad, to je nepřípustné. A v zahraničí taková praxe v podstatě není, tam si napíší, ve kterém hotelu bydlíte, nebo v kterém penzionu, vaše jméno a hotovo. Takže rozhodně bychom neměli doklad včetně cestovního pasu, vezměte si, že dáte cestovní pas někde do půjčovny a ta půjčovna, i z té půjčovny se může ztratit, že jo, někdo ho zcizí z té půjčovny nebo půjčovna ho zneužije a vy se v zahraničí najednou začnete pohybovat bez cestovního dokladu, to je velké riziko pro vás. Na svahu se vám něco může stát, odvezou vás k ošetření a nemáte žádný doklad u sebe. Těch problémů je celá řada, rozhodně taková praxe je nepřípustná a znovu říkám, že dávat do zástavy identifikační doklady je špatná praxe.

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
A co říkáte na ofocování?

Karel NEUWIRT
--------------------
Ofocování je druhý zlozvyk. Samozřejmě, že nemá nikdo právo ofotit si váš identifikační doklad, ať už je to občanský průkaz, nebo cestovní pas. Zase platí, že přiměřený rozsah osobních údajů lze opsat z tohoto dokladu při uzavírání smlouvy, ale rozhodně, pokud by posluchači nebo diváci měli zkušenost, že někdo pořizuje fotokopie těchto dokladů, tak by to měl minimálně našemu úřadu oznámit, abychom my se dotázali na takovou praxi.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Ty máš, Adélko, nějaké dotazy?

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
Ano, mám tady právě nějaké dotazy. Mohou po nás revizoři požadovat naše osobní data? Teď tomu moc nerozumím, co tím asi myslí.

Karel NEUWIRT
--------------------
Asi v městské hromadné dopravě. Revizoři sami o sobě ne, proto oni chodí v doprovodu policistů. Teď to nakládání, nebo shromažďování, nebo vyžadování osobních údajů vyřeší novela zákona, takže počkejme, jak dopadne novelizovaný zákon o drahách.

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
Pak je tady ještě jeden dotaz, kterému, se přiznám, také moc nerozumím.

Dalibor GONDÍK
--------------------
To, Adélko, nevadí.

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
Tak, jak je to s ochranou osobních dat v případě podnikatelů, rodné číslo musí uvádět jako své DIČ?

Karel NEUWIRT
--------------------
No, tak to je problém, o kterém my už jednáme s ministerstvem financí. Normálně firmy, právnické osoby používají DIČ, které je přiděleno statistickým úřadem, ale u těch samostatně podnikajících osob je tím DIČ právě rodné číslo. Takže dostáváme řadu stížností na takovou praxi a zejména, že si pak stěžují, na různých fakturách, paragonech, na tom razítku té podnikající osoby je rodné číslo.

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
To znamená, že všichni ví, kdy se narodil třeba?

Karel NEUWIRT
--------------------
Samozřejmě z toho lze vyčíst ...

Dalibor GONDÍK, moderátor
--------------------
Ve tvém případě, Adélko, když se to lidi fakt dozvědí, tak omdlévají.

Karel NEUWIRT
--------------------
Takže my jednáme, aby tato praxe se opustila, aby DIČ u těchto samostatně podnikajících osob bylo jiné číslo.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Máme posledních pár sekund doslova, tedy vás ještě musím poprosit o to, abyste mi vysvětlil, co vám to tam leží za modrou knížečku? Aspoň jedna větička by určitě stačila.

Karel NEUWIRT
--------------------
To je výroční zpráva našeho úřadu, kterou zítra zveřejníme, tam je vlastně popsáno, co úřad dělal za poslední rok a myslím si, že té práce, kterou odvedl, je tam hodně a těch případů, které řešíme, je čím dál více, což je pozitivní.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Vy nám ji půjčíte?

Karel NEUWIRT
--------------------
Samozřejmě.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Takže my máme jaksi první příležitost.

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
Tak vám moc děkujeme, děkujeme za návštěvu.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Děkujeme, přejeme hezký den.

 
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Kdo má nárok požadovat náš občanský průkaz

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém