Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Neznalost neomlouvá aneb každý máme tajemství

 

Neznalost neomlouvá aneb každý máme tajemství

Třináctidílný seriál na téma ochrana osobních údajů, který ČT vysílá od soboty 9.9. pravidelně každý týden v 11:50 na programu ČT 1

 
 
 

Trápí vás ochrana osobních údajů a stále častější průniky různých subjektů do vašeho soukromí? Nevíte, jaká jsou vaše práva a povinnosti v oblasti ochrany soukromí? Pokud vaše odpověď na obě otázky zní ano, pak sledujte nový třináctidílný seriál „Neznalost neomlouvá aneb Každý máme tajemství“, který vznikl ve spolupráci Úřadu pro ochranu osobních údajů s Českou televizí a Beny TV a jehož průvodcem je opět populární právník Ivo Jahelka. Názvy jednotlivých dílů slibují řadu velmi zajímavých a především praktických informací pro každého občana, navíc v zábavném provedení. Jednotlivé části budou uváděny v premiéře vždy v sobotu v 11:50 na programu ČT 1. Pokud nestihnete sobotní premiéru a ráno nemůžete dospat, máme pro vás připravené náhradní řešení, protože v úterý v 5:30 bude na programu ČT 2 vysílána repríza. A jestliže naopak v noci nemůžete spát, pak si v kalendáři můžete zaškrtnout středu 4:45 ráno, kdy bude vysílána druhá repríza, tentokrát na programu ČT 1...:-)

V posledních týdnech a měsících se v médiích objevují stále častěji články vztahující se k problematice ochrany soukromí. Ať již se jedná o vydávání nových cestovních dokladů, které obsahují biometrické údaje, či kamerové systémy, které nás v centrech měst sledují téměř na každém kroku. Otázku, co všechno patří do našeho soukromí a kam až necháme zajít subjekty, které se snaží do našeho soukromí vstoupit, si musí zodpovědět každý jedinec sám. Ochrana osobních údajů je sice zaručena zákonem č. 101/2000 Sb., v platném znění, avšak poměrně často se můžeme setkat s tím, že dochází, ať již z neznalosti či záměrně, k narušování tohoto zákonem zaručeného práva na ochranu soukromí. I proto se Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl tuto problematiku více přiblížit a rozšířit obecnou znalost o tom, jaká práva, ale také povinnosti přináší zákon o ochraně osobních údajů. V jednotlivých dílech se seznámíme např. s tím, kdo po nás může požadovat naše osobní doklady, jaká pravidla platí pro nakládání s osobními doklady, ale také třeba to, jaké nebezpečí nám hrozí, když osobní doklady ztratíme. Také vás někdy ze spánku budí strašidelné sny o tom, jak jste ztratili svůj občanský průkaz a zanedlouho vám přišel doporučený dopis s požadavkem, abyste uhradili splátku za zboží, které jste si nikdy nekoupili? Jedna z části seriálu nastíní, jaká rizika jsou se ztrátou osobních dokladů spojena, i vám poradí, jak postupovat, když už taková situace nastane.

Další části seriálu se budou např. věnovat problematice dotazníků, průzkumů a soutěží. Dozvíte se, jaké informace můžete poskytnout, či naopak které byste nikdy uvádět neměli, budou vás varovat před různými triky dotazovatelů, kteří z vás pod záminkou „anonymity“ vymámí řadu osobních údajů, aby vzápětí vytvořenou databázi prodali některému komerčnímu subjektu. A s tím souvisí i problematika lančmítu, které se bude věnovat další část seriálu... Že nevíte, o čem je řeč? Přece o spamu, který získal svůj název podle lančmítu „podivuhodné“ chuti, který byl po 2. světové válce ve velkém množství dodáván z USA do Evropy...:) Dnes se tak obecně označuje hromadně rozesílaná nevyžádaná elektronická pošta a jedna z částí seriálu vám poradí, jaké možnosti obrany proti spamu máte i jaká základní pravidla chování na internetu byste měli dodržovat, abyste velmi reálně nepřišli na virtuální síti o své soukromí.

Také vám občas přijde, že o vás někdo shromažďuje řadu informací soukromého charakteru? A že k tomu velmi často musíte udělit svůj souhlas? V rámci seriálu se dozvíte, jaké podmínky musí splňovat žádost o poskytnutí vašeho souhlasu se zpracováním osobních údajů i to, že vás nikdo nesmí k udělení souhlasu nutit. Také se ale dozvíte, že existují situace, kdy váš souhlas se shromažďováním a zpracováním vašich osobních údajů nemusí být vyžadován, ať již se jedná o policii, či vašeho zaměstnavatele. Vždy k tomu ale musí existovat zákonný důvod. V neposlední řadě se v jedné z částí seriálu dozvíte, jak se můžete bránit proti tomu, když budou vaše osobní údaje zveřejněny v médiích či prostřednictvím soukromé „tiché pošty“. Dozvíte se tak, že kromě možnosti obrátit se na soud existuje i možnost požádat o pomoc Úřad pro ochranu osobních údajů, který má kompetenci pro řešení stížností v oblasti ochrany osobních údajů.

Vidíte, že seriál bude doslova nabitý řadou zajímavých a mimořádně aktuálních témat. Proto nám nezbývá než vás pozvat k jeho sledování a za autory celého seriálu chceme vyjádřit přání, abyste po shlédnutí všech jeho částí měli pocit, že víte, jak své soukromí lépe chránit.

 
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Neznalost neomlouvá aneb každý máme tajemství

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém