Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy


Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Pro mládež > Soutěže > Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat! > Soutěž "Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!" 10. ročník > Téma I - Svět bez soukromí

 

Ochrana osobnosti v pracovněprávních vztazích, Jaroslav Zahradníček, Praha, Leges, 2019

 
 
 
Publikace se zabývá aktuálním tématem ochrany osobnosti a osobních údajů v pracovněprávních vztazích. Rychlý rozvoj informačních technologií a související automatizace procesů na pracovišti umožňují snadné monitorování výkonu zaměstnance, sledování toho, kdy čerpá pauzy a jak je tráví, jak spolupracuje s ostatními zaměstnanci nebo jak využívá svěřené prostředky. K popularitě tématu v poslední době přispěla rovněž nová regulace ochrany osobních údajů obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR).

V první části se autor zabývá právním rámcem a prameny analyzované problematiky, a dále popisuje obecná východiska pro zkoumání ochrany osobnosti.

Ve druhé části se věnuje ochraně osobnosti a soukromí zaměstnanců včetně rozboru relevantní judikatury. Soustředí se na specifika vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, na ochranu zaměstnanců před a po skončení pracovního poměru či na možnosti sledování zaměstnanců.

Ve třetí části zkoumá regulaci ochrany osobních údajů, zejména právní základy pro zpracování osobních údajů, související práva zaměstnanců, možnosti zpracování jednotlivých údajů apod.

Čtvrtá část obsahuje analýzu vybraných aplikačních otázek, vztahujících se především k jednotlivým nástrojům monitoringu nejčastěji využívaným zaměstnavateli v praxi. Autor nabízí rovněž úvahy de lege ferenda a pohled na vybrané zahraniční právní úpravy.
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Publikace > Anotace > Ochrana osobnosti v pracovněprávních vztazích, Jaroslav Zahradníček, Praha, Leges, 2019

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém