Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Opatření a boj proti terorismu

 

Opatření a boj proti terorismu

ČRo 1 – Radiožurnál, Ozvěny dne, 3. 10. 2001
Rozhovor s předsedou ÚOOÚ, otázky kladla Pavla Dluhoschová

 
 
 

Pavla DLUHOSCHOVÁ, moderátorka
--------------------
Po teroristických útocích ve Spojených státech hledá svět možnosti, jak se proti nim účinně bránit. Jde o to, jak potírat terorismus už v zárodcích. Aktuální je otázka, zda by stát neměl mít možnost zasahovat do práv a svobod občanů. Stanovisko k tomuto problému dnes zveřejnil Úřad na ochranu osobních údajů. My teď v poledních ozvěnách zdravíme jeho předsedu Karla Neuwirtha. Dobrý den.

Karel NEUWIRT, předseda Úřadu na ochranu osobních údajů
--------------------
Dobrý den.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane předsedo, souhlasil by váš úřad s omezením soukromí, bude-li to nezbytné v zájmu naší bezpečnosti?

Karel NEUWIRT, předseda Úřadu na ochranu osobních údajů
--------------------
Tak, v tuto chvíli nelze říci, jaká omezení soukromí a lidských práv by byla vhodná, aby se soustředily nějaké společné síly proti mezinárodnímu terorismu. Takže to jsou zatím jenom obecné představy. Žádné konkrétní argumenty, proč a za jakým účelem omezovat a v jaké míře omezovat lidská práva, nebyly na stůl položeny.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokud by šlo například o odposlechy telefonů nebo sledování soukromé korespondence, souhlasil byste s těmito formami?

Karel NEUWIRT, předseda Úřadu na ochranu osobních údajů
--------------------
Samozřejmě za předpokladu, že budou zcela jasně položena pravidla, za kterých bude možno takové odposlechy a monitorování soukromí provádět. Rozhodně bychom nesouhlasili, aby to bylo plošně bez jasných argumentů, bez důvodů a tak dále. Čili především jde o to stanovit, za jakých podmínek lze takové monitorování provádět.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaké podmínky by podle vašeho názoru musely být, abyste s tím teda souhlasili?

Karel NEUWIRT, předseda Úřadu na ochranu osobních údajů
--------------------
Musely by být jakési jasné indicie, že ta osoba, jehož soukromí je monitorováno, spadá do nějakého okruhu jasně podezřelých osob. Není možné, aby každý občan demokratického státu byl potenciálním teroristou, a tudíž se monitorovalo jeho soukromí. Takový přístup by byl naprosto nepřijatelný.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokud se ale ostatní evropské země shodnou, že je třeba i bez podmínek k těm zásahům, anebo k tomu omezení soukromí přistoupit, musela by se jim podřídit i Česká republika?

Karel NEUWIRT, předseda Úřadu na ochranu osobních údajů
--------------------
Samozřejmě záleží na tom, v jaké formě by to bylo v tom mezinárodním kontextu uvedeno. Souhlasím s tím, že boj proti mezinárodnímu terorismu musí být veden koordinovaně, že nelze vytvářet jakési lokální principy v jednotlivých státech a sousední státy by používaly principy jiné. Takže věřím, že pokud Evropa, zrovna třeba Evropský parlament nebo Evropská komise nebo Rada Evropy přijmou nějaké stanovisko k omezování ochrany osobních údajů, tak nepochybně bude toto stanovisko doprovozeno také argumentací, proč tomu tak má být. No, a Česká republika, podle mého názoru, by se měla přizpůsobit tomuto evropskému kontextu.

Pavla DLUHOSCHOVÁ, moderátorka
--------------------
Na naší lince byl předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Karel Neuwirth.

 
 

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém