Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Policie a armáda

 

Policie a armáda

 
 
 

Výběr ze zahraničních médií

14. 01. 2009 AAP Media Release (došlo 14. 01. 2009)

Austrálie: Nový software pro boj s krádeží identity

Společnost AVG Technologies, globální poskytovatel antivirových a internetových bezpečnostních systémů, s více než osmdesáti milióny uživatelů ve 167 zemích, uvedla na trh produkt Sana Security, novinku ve svém oboru a prostředek v oblasti prevence krádeže identity. Software, založený na behaviorální technologii, je schopen dopředu detekovat útoky na osobní údaje uživatelů počítačů a zablokovat je. Uživatelům počítačů nabízí jednoduchou a přitom efektivní a rychlou ochranu.


13. 01. 2009 AAP General News (došlo 13. 01. 2009)

Austrálie: Úřady varují občany před krádeží identity

Zodpovědné státní orgány v Sydney se obrátily na občany s výzvou, aby si prověřili a zkontrolovali své bankovní účty a kreditní karty poté, kdy policie zajistili a obvinila dvojici mužů z praní špinavých peněz a z krádeže identit. V rámci boje proti organizovanému zločinu byla v Sydney také odhalena skupina pachatelů, kteří vykrádali osobní údaje včetně bankovních údajů z poštovních schránek lidí. Na základě osobních údajů získaných z takto odcizených dokumentů zhotovovali velmi dokonalé padělky dokumentů, jako jsou kreditní karty, zdravotní pojištěnecké karty, řidičské průkazy a jiné. Policie nabádá občany, aby se preventivně chránili před krádeží své identity například i tím, že při likvidaci svých dokladů, výpisů z účtů či účtenek z výběrů z bankomatů a jiných osobních dokumentů, které již nepotřebují, budou velmi důslední a pečliví.


12. 01. 2009 Business Line (došlo 12. 01. 2009)

Indie: Nedostatečné zabezpečení informací v souvislosti s rozvojem informačních technologií

„V oblasti zabezpečení informací existují vážné nedostatky. V souvislosti s teroristickými útoky v Bombaji v listopadu 2008 se v Indii diskutuje o řadě kroků, jak tento negativní jev změnit. Z perspektivy informačních technologií je varující například skutečnost, že údajně po celou dobu vedení útoků teroristé používali VoIP ke komunikaci se svými veliteli v Pákistánu nebo, že používali SIM karty získané prostřednictvím falešných identit,“ uvádí Dr. Samir Kelekar, specialista Teknotrends Software. Nedostatky v zabezpečení informací, včetně osobních údajů, se objevují v různých oblastech. Můžeme například zmínit zneužívání kreditních karet nebo úniky dat při elektronickém obchodování. Svou roli v této záležitosti hraje i lidská neopatrnost a neznalost. Nezbytným prvkem pro zlepšení situace by měly být adekvátní legislativní úpravy.


05. 01. 2009 South China Morning Post – G-China (došlo 05. 01. 2009)

Rusko: Nastupující generace ruských hackerů představuje globální hrozbu

„Dnes to máme v hotovosti“. A téměř všechno to jsou „výsledky“ aktivit ve Spojených státech amerických a v Evropě, všude tam, kde ruští notoričtí hackeři on-line vykrádají bankovní účty, čísla sociálního pojištění, kreditní karty nebo stahují a zneužívají e-mailová hesla. Podle některých odhadů představuje jejich celosvětová počítačová trestná činnost hodnotu téměř sto miliard amerických dolarů ročně. A když jim nejde o peníze, tak se terčem jejich zájmů stávají webové stránky a přístupy k počítačům. Novou generaci ruských hackerů představují inteligentní a bohatí mladí Rusové, kteří se rozhodně netrápí hledáním zaměstnání, protože jsou si jisti, že svými aktivitami si vydělají nesrovnatelně více. Hackeři z Ruska a Číny patří ve svém oboru k nejschopnějším a nejdravějším a hrozba, kterou dnes představují, přesahuje hranice spamu, krádeže identity nebo nebezpečí útoků na bankovní účty.


15.08.2008 INKO Company – Vibilia News Digest (došlo 18.08.2008)

Srbsko: Ombudsman varuje před možným zneužitím dohledu tajných služeb nad internetovými komunikacemi

Ombudsman provincie Vojvodina kritizoval technický manuál kontroly internetové komunikace, který byl vytvořen srbským telekomunikačním úřadem (RATEL). Podle ombudsmana manuál předpokládá využívání informací o uživatelích internetu srbskými tajnými službami. Ve stavu, kdy Srbsku chybí regulace ochrany osobních údajů, neexistují žádné mechanismy, které by mohly zabránit zneužívání osobních údajů z internetových komunikací.


13.08.2008 Guardian.co.uk

Velká Británie: Ministerstvo vnitra představilo svůj návrh zákona o retenci dat

Návrh britského ministerstva vnitra, kterým se realizuje direktiva Evropské unie o retenčních datech, počítá s tím, že záznamy o všech SMS zprávách, telefonátech, e-mailech a procházených internetových stránkách budou v Británii uchovávány nejméně 12 měsíců a budou k nim mít přístup stovky veřejných institucí včetně obecních zastupitelstev a zdravotních úřadů. Návrh počítá rovněž s tím, že „slídilské seznamy“ budou využívány nejen v boji proti terorismu a organizovanému zločinu, ale i v šetření jakéhokoliv druhu kriminality a veřejného pořádku. Vláda zároveň žádá, aby se v návrhu zákona, který půjde na podzim do parlamentu, objevila možnost přebírat od telefonních operátorů a internetových providerů nejen jednotlivé informace, ale veškeré záznamy. Vznikla by tak obrovská superdatabáze retenčních dat.

http://www.guardian.co.uk/uk/2008/aug/13/privacy.civilliberties


13.08.2008 Focus online

Německo: Kriminalisté požadují nasazení vyšetřovatelů specializovaných na případy porušení ochrany dat

Šéf Svazu německých kriminalistů Klaus Jansen reagoval na čerstvou aféru, kdy pracovníci centra na ochranu spotřebitelů ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko zadrželi cédéčko s informacemi o jméně, datu narození, adrese, čísle bankovního účtu a čísle telefonu 17 tisíc osob prodávané na černém trhu s osobními údaji a kdy vyšlo najevo, že firmy vydávající se za loterijní společnosti telefonicky oslovovaly lidi ze zmíněného cédéčka a v několika případech si tyto firmy nechaly převést peníze z účtů lidí bez jejich vědomí. Jansen vyjádřil přesvědčení, že do obchodu s osobními údaji jsou zapojeny mafiánské struktury, proti kterým jsou současné úřady pro ochranu osobních údajů se svými pravomocemi bezmocné. Proto Jansen požadoval nasazení vyšetřovatelů specializovaných na případy porušení ochrany osobních údajů podle fungujícího modelu vyšetřovatelů daňových úniků. Rovněž by podle něj měly být zavedeny tvrdé peněžní postihy a tresty odnětí svobody za provinění proti principům ochrany osobních údajů.

http://www.focus.de/finanzen/banken/daten-diebstahl-milliardengeschaeft-mit-mafioesen-strukturen_aid_324449.html


04.08.2008 Australian Financial Review (došlo 05.08.2008)

Austrálie: Vládní agentura navrhuje rozšíření přístupu do policejních databází

Vládní agentura pro odhalování zločinu (CrimTrac), která spravuje státní databáze, chce rozšířit počet osob s právem přístupu k těmto databázím, až na 50 tisíc policejních úředníků. Tito úředníci by měli přístup do všech databází, kterými jsou Státní policejní systém, Státní DNA databáze pro vyšetřování zločinů, Státní automatický identifikační systém otisků prstů a Státní registr dětských delikventů.


15.07.2008 guardian.co.uk

Velká Británie: Komisař pro ochranu osobních údajů žádá veřejnou diskusi o návrhu zákona o elektronických komunikacích

Britský komisař pro ochranu osobních údajů Richard Thomas vyjádřil obavy týkající se navrhované vládní databáze zaznamenávající veškeré užívání telefonních a internetových sítí. Podle nového zákona o elektronických komunikacích by telekomunikační společnosti a internetoví provideři měli uchovávat informace o každém telefonním spojení, SMS zprávě, e-mailu a navštívené internetové stránce po dobu nejméně 12 měsíců. Do databáze mají mít přístup, byť v konkrétním případě vždy na základě soudního rozhodnutí, policejní a zpravodajské služby takřka z celé Evropy.

Podle komisaře hrozí značné nebezpečí ze strany policejních a bezpečnostních služeb, které získávají přístup ke stále většímu množství údajů ze soukromí britských občanů. Každý návrh nové vládní databáze musí být zvažován z hlediska dopadů na základní lidská práva a na společnost jako celek v rámci veřejné diskuse, což se bohužel nestalo ani u expandující databáze vzorků DNA ani u centralizované databáze záznamů z dopravních kamer, rozpoznávajících státní poznávací značku aut.

http://www.guardian.co.uk/uk/2008/aug/13/privacy.civilliberties


09.07.2008 www.informity.com

USA: Spojené státy přijaly novelu zákona o odposleších

Spojené státy přijaly novelu zákona o odposleších (Foreign Intelligence Surveillance Act). Nejkontroverznějším ustanovením je poskytnutí imunity telekomunikačním společnostem, které na základě Bushova programu boje proti terorismu (Terrorist Surveillance Program) po 11. září 2001 umožňovaly vládě odposlouchávat telefonní hovory bez povolení příslušného soudu (FIS court) a kterým proto hrozily žaloby na odškodnění v řádu miliard dolarů. Podle novely mohou zpravodajské služby v případě nutnosti zahájit odposlech bez povolení, o které jim stačí požádat soud do sedmi dnů od zahájení odposlechu. Naproti tomu, jako ústupek skupinám obhajujícím občanská práva, byly zpřísněny podmínky pro povolení odposlechů. Zpravodajské služby si od nynějška také musí vyžádat povolení pro odposlech cizinců na území Spojených Států i pro odposlech Američanů v zahraničí. K odposlechu cizinců v zahraničí takové povolení nadále žádat nemusí. „To není kompromis. To je kapitulace,“ komentoval zákon senátor Russ Feingold.


19.06.2008 Infotag – Daily News Bulletin (došlo 20.06.2008)

Moldavsko: Nový zákon zakazuje soukromníkům držení odposlouchávací techniky

Moldavský parlament schválil zákon, podle kterého bude opatření si, držení nebo používání speciálních zařízení pro tajné získávání osobních údajů trestáno peněžními pokutami a zabavením zařízení. Ještě větší sankce jsou uvaleny na dovoz, vývoz, výrobu a prodej takových technických prostředků. Autor zákona, moldavská informační a bezpečnostní služba, argumentuje vyšší ochranou soukromí a zásadou, že sbírat informace o konkrétních osobách smí pouze státní orgán s příslušnou pravomocí.


17.06.2008 Turkish Daily News (došlo 17.06.2008)

Turecko: Četnictvo žádá změny v návrhu zákona o ochraně osobních údajů

V rámci připomínkového řízení k návrhu nového zákona o ochraně osobních údajů žádá turecká policie ve svém oficiálním stanovisku zachování možnosti zpracovávat osobní údaje za účelem prevence zločinnosti. Konkrétně navrhuje v definici podmínek pro zpracování dat bez souhlasu subjektu údajů nahradit vágní pojem „oprávněné zájmy subjektu údajů“ za přesnější „plnění zákonných povinností“. Četnictvo také kritizuje navržený způsob obsazování sedmičlenného Výboru pro ochranu osobních údajů vládou, na obsazení se podle něj musí podílet větší spektrum vládních i profesních organizací.


15.06.2008 RIA Novosti (došlo 16.06.2008)

Rusko: Smlouva o spolupráci Společenství nezávislých států v boji proti počítačovému zločinu jde do státní dumy

Ruský prezident Dmitrij Medveděv předložil státní dumě k ratifikaci smlouvu o spolupráci Společenství nezávislých států, zemí bývalého Sovětského svazu, v boji proti počítačovému zločinu. Tato smlouva byla podepsána v Minsku 1. června 2001. Smlouva předpokládá výměnu informací o uskutečněných a plánovaných počítačových zločinech včetně nelegálního užívání informačních zdrojů a softwaru i výměnu osobních údajů zločinců.


06.06.2008 Vijesti (došlo 09.06.2008)

Černá Hora: Policie žádá přímý přístup do databází telekomunikačních společností o uskutečněných hovorech

V rámci změny akčního plánu Státní komise pro boj s korupcí a organizovaným zločinem navrhuje černohorská policie, aby jí byl zákonem umožněn přímý přístup do databází poskytovatelů telekomunikačních služeb. V praxi by to znamenalo, že by policie měla nepřetržitý přístup k informacím o uskutečněných telefonátech Černohorců bez toho, že by musela žádat státní zastupitelství nebo soud o povolení. Policie připouští, že nutnou podmínkou k tomuto kroku je přijetí zákona o ochraně osobních údajů.


25.05.2008 Stanovisko Komisaře pro lidská práva Rady Evropy

Evropa: Komisař pro lidská práva Rady Evropy žádá potvrzení platnosti stávajících pravidel ochrany osobních údajů i v oblasti policejních a zpravodajských služeb.

Komisař pro lidská práva Rady Evropy Thomas Hammarberg ve svém stanovisku upozorňuje na navrhované Rámcové rozhodnutí Rady Evropské unie o ochraně osobních údajů v rámci policejní a soudní spolupráce při odhalování zločinu (EU Council Framework Decision on the protection of personal data processed in the framework of police and judicial cooperation in criminal matters). Přijetí tohoto rozhodnutí by prakticky znamenalo zrušení platnosti evropských zásad ochrany dat při výměně informací mezi policejními a soudními orgány jednotlivých států EU. Tyto orgány by měly v zásadě neomezený přístup do soudních databází všech unijních států, navíc je systém plánován jako otevřený, takže by mohl zahrnout i Spojené státy americké a jiné státy, které nesplňují evropské standardy ochrany osobních údajů.

Komisař proto zdůrazňuje potřebu hlubší diskuse, která by znovunastolila rovnováhu mezi prosazováním opatření proti potencionálním teroristickým útokům a závazkem chránit soukromí a osobní údaje lidí před možným zneužitím. Požaduje přitom znovupotvrzení platných klíčových zásad ochrany osobních údajů i pro oblast boje se zločinností a terorismem: závazná pravidla zpracování dat, zákaz sběru citlivých dat, přístup do databází pouze v jednotlivých soudně povolených případech, právo subjektu údajů na informace o způsobu zpracování jeho údajů, omezení doby uchovávání údajů, zajištění účinného dohledu soudními či parlamentními orgány a nezávislými úřady pro ochranu dat, sdílení dat pouze se státy splňujícími tyto standardy ochrany dat.

http://www.coe.int/t/commissioner/Viewpoints/080526_en.asp

 

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém