Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy


Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Předseda Úřadu RNDr. Igor Němec odpovídal na otázky čtenářů www.ihned.cz

 

Předseda Úřadu RNDr. Igor Němec odpovídal na otázky čtenářů www.ihned.cz

iHNed.cz, 26. 10. 2007

 
 
 
26. 10. 2007

zdroj: http://online.ihned.cz/c1-22301820-ptali-jste-se-igora-nemce-sefa-uoou

čerta
08:47

Dobrý den, dočetl jsem se na Vás a vašeho bratra v tisku jen samé špatné věci. Ochranné známky, špatná koordinace všeho při záplavách v Praze, obrovské a nevysvětlené útraty na ministerstvu, a jistě by se toho našlo více. Myslíte si , že jste "Vyvolení"? Povězte mi jak se žije, když účet je placen daňovýma poplatníkama. Já bych nevzal rohlík. Skutečně obdivuji jací jste "pašáci". Z.K.

Igor Němec
11:02

Asi čtete špatné noviny.

Pavel Kostka
09:08

Pane Nemce, rad bych se zeptal, zdali jste vyvodil nejakou osobni zodpovednost za sve chovani pri povodni v Praze v roce 2002. Mluvim o vasi neomluvitelne ignoranci pri (ne)uzavirani prazskeho metra a nasledne bezradnosti pri koordinaci zachrannych praci. Uvedomujete si, ze toto narcisisticke rozhodnuti stalo CR miliardy? /Litajice po Magistratu v holinkach jsem vas neomylne potkaval na schodech v saku, se zlatym retezem mesta prazskeho na hrudi a s rojem novinaru v tesnem objeti.../ Dekuji za nevyhybavou odpoved bez pritomnosti mlhy. P. Kostka

Igor Němec
11:04

Byla to největší katastrofa v dějinách Prahy, evakuovali jsme 50 000 lidí, nikdo nezahynul, nevznikla panika, ani nedošlo k rabování. Historické centrum se ochránilo. To je úspěch.

František Petrík
09:20

Dobrý den, při akci ČT proti neplatičům poplatků, předal p. Janeček nezákonně moje osobní údaje soukromé firmě. Pan Janeček se mylně domníval, že patřím k neplatičům a když rozesílal občanům, které podezíral z neplacení výhrůžné dopisy, zaslal dopis i mně. Vymahačům z ČT jsem prokázal, že naopak mám u ČT přeplatek a ÚOOU potvrdil moji domněnku o nezákonném postupu pana Janečka. Bohužel jsem se žádné satisfakce nedočkal, p. Janeček se mi neomluvil a naopak dostal za tuto akci tučné odměny. Co je však nejhorší, nesplnil i přes nekolikeré naléhání zákonnou povinnost informovat mě o detailech průběhu předání mích osobních dat. Nikdy mi nesdělil, která data a komu o mé osobě sdělil. O této skutečnosti jsem informoval jak ÚOOU tak i radu pro televizní a rozhlasové vysílání, ale bez odezvy. Pan Janeček pouze obdržel odměny. Podklady o výšs popsaných skutečnostech má Váš úřad k dispozici a můžu Vám je i opakovaně dodat. Zde je můj dotaz: Chcete a můžete z pozice svého úřadu donutit p. Janečka k dodržování zákonů ? Můžete a chcete sdělit radě pro televizní a rozhlasové vysílání, že člověk, kterému dává odměny, vědomě odmítá dodržovat zákony ? s pozdravem Ing. František Petrík

Igor Němec
11:06

Ano, provedli jsme kontrolu, která skončila sankcí pro ČT. Ostatní nepatří ke kompetencím Úřadu, který řídím.

pugi
09:52

Dobrý den, dne jsem četl, o odběru genetických vzorků od vězňů. (Psalo se, že tento odběr byl násilný,mno, je to sice nehezké,ale na to se ted ptát nechci) Zajímalo by mě proč se tyto vzorky odebírají i od lidí odsouzených za ekonomické zločiny. Je jasné, že u nich k ničemu odběr neposlouží. Proč nejsou odebírání pouze za násilné činy? Další věc,která mě na dané věci zaráží,je že vzorek může být odebrán a uchováván od každého byť jen obviněného člověka. To znamená, někdo mě neprávem nařkne, že jsem mu ukradl peněženku, a lup ho dosmrti budou policajti disponovat mojí dna. (To samozřejmě ted přeháním) Ale zajímalo by mě jaké na to mají právo.Děkuji. (samozřejmě je mi jasné, že proti násilníkům toto poslouží bezvadně,ale obávám se zneužití ze strany policie)

Igor Němec
11:07

Naši inspektoři provádějí kontrolu registrů a v tomto kontextu i této záležitosti. Po skončení bude veřejnost informována.

Heleny
09:59

Vážený pane Němče, stojíte v čele tzv. Úřadu pro ochranu osobních údajů a dat.. ráda bych jako podnikatelka věděla, proč na jedné straně z pracovních smluv musela zmizet rodná čísla zaměstnanců, na straně druhé však u každé OSŽČ musí ze zákona být totéž číslo uvedeno v rámci firemní vývěsky u vchodu do firmy jako součást informací. Za absenci podobné cedule jsou pak vyměřovány citelné pokuty. Dále by mě zajímalo, jak jsou ochráněna osobní data (vč. adresy, finančních poměrů, podpisového vzoru, firemního razítka atd.)každého jednatele či zástupce právnické osoby, odevzdávaná povinně ze zákona do Spisové složky Obchodního rejstříku, kde veškeré tyto citlivé údaje jsou volně přístupná na internetu, čímž jsou ohrožena nejen data, ale event. přímo i samotní podnikatelé? V dnešní době se jedná opravdu o "ukázkovou ochranu" nejen dat, ale i bezpečnosti každého z nás.. Prosím o odpověď, myslím, že jde o skutečně vážný problém a žádné obecné odkazy na nekompetentnost našich zákonodárců není řešením.. Děkuji. Helena

Igor Němec
11:09

RČ ze starších smluv zmizet nemusela. Tato dezinformace skutečně zatížila poidnikatele, to s Vámi souhlasím. Souhlasím s Vámi, že rejstřík jako je obchodní zpřístupňuje nadměrné množství osobních údajů. Tento zákon je potřeba harmonizovat s principy ochrany osobních údajů. V tomto smyslu vedeme jednání.

Milan Skliba
10:00

Dobry den, abych se nepripojil k predeslym dotazum o povodnich atd, mam na vad dotaz z vasi soucasne pozice. Rekneme ze mam webove stranky na kterych je katalog obchodu, ktere prodavaji kola. tento katalob vznika tak, ze do nej vkladaji udaje navstevnici, kteri tam vkladaji udaje o mistnich obchodech (nazev, adresa, tel. email, web, zadne osobni udaje). Pripadne udaje vkladam sam. Pak chci poslat e-mail temto obchodum o umisteni do katalogu. Podle soucasne legislativy jim musim poslat "spam" o tom, ze jim chci poslat mail s informaci o tom, ze jim chci neco napsat. Po jejich souhlasu jim teprve poslu informaci o zarazeni. nepripada vam tento stav sileny? A ze je to vlastne narizeny spam? V tom informacnim mailu jim nic nenabizim, jen informuji. dekuji za srozumitelnou odpoved :-)

Igor Němec
11:15

Na svých webových stránkách je můžete informovat, a pokud projeví zájem o Vaše nabídky, můžete s nimi vejít v kontakt.

Eva
10:03

Vážený pane, nevadí Vám, že v Katastru nemovitostí se může každý během několika vteřin dozvědět citlivé údaje o majitelích nemovitostí? Když se tak děje v jiných případech, vadí Vám to.

Igor Němec
11:18

Vadí, před 14 dny jsem jednal při příležitosti přípravy novely zákona s předsedou katastrálního úřadu. Přijal naše připomínky. Věřím, že i poslanci schválí novelu v intenci ochrany osobních údajů.

ondrej sramek
10:06

dobry den, zajimalo by me, o cem ma byt novela zakona o ochrane osobnich udaju puvodne vladou a vami planovana na cerven 2006, ale pote odlozena o dva roky na cerven 2008? chysta se nejaka vyznamna zmena, jako napr. zmena opt-out?

Igor Němec
11:21

Novela zákona byla signalizována v souvislosti s vyhodnocením harmonizace s předpisy EU. Hodnocení ještě neproběhlo, a pokud se ukáže, že není problém, k novelizaci nedojde. Problém opt-out se týká zákona o některých službách informační společnosti.

Vlastimil Vedral
10:15

Na internetu lze stále najít v katastru nemovistí rodná čísla majitelů nemovitostí. Je v souladu se zákonem, nebo není? Stejně jako DP města Ústí nad Labem stále shromažďuje osobní údaje jako podklad k poskytnutí předplatní jízdenky, v Praze stačí uvést jméno a doložit fotografii?

Igor Němec
11:23

Bohužel , tato výjimka z principu ochrany osobních údajů je dána zákonem o katastru nemovitostí. V rámci připravované novely máme přislíbenou nápravu. V Praze jsou dva režimy předplatného a je to v pořádku. Pokud tomu tak v Ústí není, přijímám to jako podnět pro náš Úřad.

Eva
10:16

Vážený pane, nevadí Vám, že v Katastru nemovitostí zjistí každý během několika vteřin citlivé údaje o majitelích domů. Co s tím uděláte?

Igor Němec
11:28

Odpověď viz výše v položených dotazech.

Jarda
10:23

Jako bývalého ODS: Nemáte k dobru nějakou veselou historku z tunelování?

Petr Váchal
10:39

Dobry den, kdy konečně zrušíte u DIC rodne cislo? Proc mame stale rodne cislo v DIC fyz. osob, kdyz je to vlastne trestne? proc tam nemuze byt proste ICO jako u pravnickych osob. Mnoho lidi si mysli, ze vas urad je jen dalsi trafika pro zkrachovale politiky, kteri se nemuzou zivit praci. A jeste neco, kolik lidi vcetne vas je "zamestnano" ve vasem urade? Prosim bez vytacek, a uprimne. Dekuji.

Igor Němec
11:32

Takto to schválili poslanci, Úřad nemá zákonodárnou iniciativu. Myslím si, že ti, kterým Úřad pomohl ve velmi komplikovaných životních situacích jsou jiného názoru. Na Úřadu pracuje 95 lidí.

Jirka
11:06

Zajímalo by mne,jak je možné,že u obviněných osob,které stanou před soudem , jsou zveřejňovány osobní údaje , jako jméno , adresa atd a to ve sdělovacích prostředcích a řed vynesením pravomocného rozsudku.Jak je možné,že presumpce neviny neplatí v naší demokratické zemi a jak se bránit?

Igor Němec
11:28

Jde o porušení ustanovení občanského zákoníku. Na takové počínání lze podat žalobu a dožadovat se ochrany osobnosti mj. formou finanční satisfakce.

clavi
11:10

Nestyděl jste se jako člen ODS, tj. strany těch údajně schopných, způsobilých se o sebe sámi postarat, přijmout trafiku v čele ÚOOÚ? Skutečně mám pocit, že co ODSák, to přísavka na státu. Jen ta rétorika...

Hanuš Kopečný
11:19

Dobrý den, rád bych se zeptal, kde je možné zjistit, co všechno na mě stát (ale i komerční subjekty) ví, kdo všechno schraňuje mé osobní údaje, jak dlouho a proč vůbec. Jde mi hlavně o ty, k jejichž uchovávání jsem nedal souhlas.

Igor Němec
11:35

Máte právo zeptat se každé instituce, jaké o Vás zpracovává osobní údaje a každá instituce jepovinna ze zákona podat Vám vyčerpávající odpověď.

Helena
11:26

promiňte, pane Němče, ale neodpověděl jste mi,u OSŽČ je rodné číslo povinné u vývěsky před firmou, proč? a skutečnost, že OR schraňuje informace o všem možném.. no dobrá, ale proč je všechny vč. adresy, výsledků hospodaření atd. uveřejňuje na netu? Kde je bezpečnost? Proč tedy vlastně existuje úřad Vašeho zadání? Kloužete po povrchu věcí, na podstatu neodpovídáte? Nejspíš bude řešením podat na neřešení podobných otázek směrem k Vašemu úřadu cosi jako trestní oznámení? Pak začnete být konkretní? Jak Vás jako politika ve funkci donutit něco pro občana také udělat? Nechci být agresivní, ale Vaše odpověď-neodpověď mě nadzvedla.. všechny odpovědi míjíte naprostou arogancí, vědomím toho, že na Vás¨tazatel na druhé straně monitoru prostě nedosáhne"..

Igor Němec
11:37

Fungování obchodního rejstříku je regulováno speciálním zákonem, který je starší, než zákon o ochraně osobních údajů. Při novelizaci doufáme v nápravu. V těcho diskusích máte převahu Vy. Můžete si napsat, co chcete a já jenom to, co mi moje funkce umožňuje. Když si přečtete některé otázky, pochopíte jistě, že já musím někdy držet emoce na uzdě.

David Keller
11:29

Dobrý den, chodím na školu, kde jsou kamery. Chtěl bych se zeptat jakou má škola v tomto případě povinnost ohledně správy kamer? A jaké já mám práva? Kamery jsou v areálu školy, tudíž předpokládám, že se jedná o kamery, jenž monitorují lidi, než o kamery, které mají chránit majetek. děkuji David Keller

Igor Němec
11:42

Předně by měl být kamerový systém Vaší školy na Úřadu zaregistrován. Prosím, podívejte se do našeho registru na www.uoou.cz/Registr. Pokud budete mít problémy s nalezením, můžete zatelefonovat. Za druhé, pokud je to na monitorování lidí a je pořizován záznam, je to v rozporu se zákonem.

Petr Karamář
11:32

Dobrý den. Jako doplnění k výše zmíněnému dotazu na obavě ze zneužití databáze DNA policií. Váš úřad právě kontroluje databáze DNA vedenou Kriminalistickým ústavem. Máte již nějaké výsledky, popřípadě můžete sdělit, kdy byde kontrola dokončena ? Ještě k DNA - co si vy osobně myslíte o firmách, které nabízejí zpracování DNA vzorků třetích osob bez jejich vědomí, např http://www.dnatest.cz/ - (vím že to nespadá do kompetence UOOU). Dá se proti tomu něco dělat ? Děkuji za odpověď.

Igor Němec
11:46

Kontrola právě probíhá, bude dokončena v nejbližších dnech a veřejnost bude informována. Kontrolujeme i soukormé poskytovatele "DNA služeb". Osobně považuji databáze biometrických prvků za obrovské ohrožení soukromí i života osob.

Miluše
11:40

Jak si vysvětlujete, že kamery, které mají údajně plnit preventivní funci, jsou zpravidla umisťovány vysoko nad hlavou a sledovaný prostor vůbec není označený?

Igor Němec
11:51

V takto obecné rovině se dá Váš dotaz těžko zodpovědět.

Hanuš Kopečný
11:42

Ještě doplňující otázka: můžete mi alespoň jako vodít zmínit některé instituce?

Igor Němec
11:53

Vaše osobní údaje mohou být zpracovávány na základě ustanovení speciálních zákonů (např. evidence obyvatel, personální agenda, zdravotnictví apod.), nebo s Vaším souhlasem. Jinak to nejde. A Váš souhlas musí být informovaný(tj. musíte vědět předem o účelu) a svobodný.

 
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Předseda Úřadu RNDr. Igor Němec odpovídal na otázky čtenářů www.ihned.cz

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém