Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Předseda Úřadu RNDr. Igor Němec odpovídal na otázky čtenářů www.lidovky.cz

 

Předseda Úřadu RNDr. Igor Němec odpovídal na otázky čtenářů www.lidovky.cz

www.lidovky.cz, 1. 12. 2006

 
 
 

1. 12. 2006

zdroj: http://lidovky.zpravy.cz/odpovedi.asp?t=NEMEC11&strana=1


OTÁZKA (ctenar)
Proc se v CR stale taji podstatne informace, ktere jsou bezne verejne ve vsech vyspelych zapadnich statech a proc se tak casto v CR verejnosti predkladaji nesmysly, misinterpretac a neinformace, tedy informacni balast a sum?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:05 )
V ČR máme stejné standardy pro zpřístupňování informací jako jinde v Evropě. Doporučil bych Vám se blíže seznámit se zněním zákona 106/99 o svobodném přístupu k informacím.

OTÁZKA (Hans)
Rodné číslo je chráněný osobní údaj a když něco potřebuji od úřadu nebo banky tak první, co udělají že mi nechají podepsat dohodu, ve které se musím svobodně a bez donucení vzdát utajení svého rodného čísla. Navíc z rodného čísla se dá určit např. věk, což je v některých případech nežádoucí - např. při žádosti o zaměstnání je dikriminace starších osob celkem běžná. Kdy se u nás zavedou bezvýznamové identifikátory osob.
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:10 )
Souhlasím s Vámi, že často se po Vás vyžaduje nesvobodný souhlas. Je to jeden z nejčastějších případů, kterými se náš úřad zabývá. Bezvýznamový identifikátor si přeji také, bohužel náš úřad nemá v této věci svěřenu kompetenci. Gesci má ministerstvo informatiky.

OTÁZKA (Jan Novák, Náchod)
Když už jsme u toho zveřejňování osobních údajů. Moje tři otázky zní takto: 1/ Měli by politici "Vašeho kalibru a výše" zveřejňovat údaje o způsobu nabytí majetku svého a nejbližších příbuzných - ANO-NE? 2/ Ten problém s nabytím bytu "za hubičku" u Vás a bytu Vašeho velmi blízkého příbuzného byl už vyřešen - doplatil někdo něco - ANO/NE? 3/ Je na tom česká politická scéna tak špatně, že se na scénu vrací tak "úspěšní" politici jako např. I. Němec a J. Talíř? Na odpověď mi stačí 3x jedno ze slov: ANO/NE.
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:15 )
Nejbližší příbuzní určitě ne. Ústavou mají Zaručeno právo na soukromí jako Vy. U veřejných osob to je samozřejmě jiné. Nikdy jsem nenabyl byt "za hubičku" byt. Bydlím v něm již 19 let. Jinak: z politické scény jsem odešel.

OTÁZKA (Jindřich Herejk)
Dobrý den,od 16.11.06 Váš úřad prověřuje můj podnět na prověření agentury SC&C.Jedná se o případ,kdy mi agentura po provedeném průzkumu odmítla vyplatit slíbenou odměnu,pokud jí kromě svého jména a adresy neudám své rodné číslo.Dle písemného vyjádření ředitelky ji k tomu opravňuje zákon o účetnictví.Jaký je Váš názor,je vám o mém podnětu něco známo a kdy mohu čekat zprávu Vašeho úřadu? Děkuji Herejk číslo podání cs 0303906 J.Herejk vs.SC&C
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:16 )
Těžko se mi vyjadřuje k věci, která není ještě uzavřena.

OTÁZKA (nabuzeny obcan)
Na nekterych ceskych institucich je beznou praxi, ze se monitoruje a vyhodnocuje email zamestnacu, a popr. se za jeho obseh i vyhazuje z prace. Tato praxe je v rozporu se zakonem, neb pravo zamestnance na ochranu obsahu jeho korespondence je nadrazeno tomu faktu, ze instituce je provozovatelem zarizeni. Co s touto odpornou a nezakonnou zalezitosti delate?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:20 )
Vždy jsme prosazovali, aby na pracovištích existovala pravidla, která vymezí způsob soukromé korespondence zaměstnance. Pokud zaměstnavatel tato pravidla nemá, riskuje, že poruší soukromí zaměstnanců ve smyslu dikce zákona, mj. tím, že čte korespondenci svých zaměstnanců.

OTÁZKA (CTOKOKOTOB)
Dobrý den. Kdy dostanu svých 11 milionů? A co ostatní nevyvolení občané, které taky pořád šmírují kamery a musí to vydržet podstatně déle než Vyvolení soutěžící?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:22 )
Mně se zdá, že 11 milionů za soukromí je cena nizká, ale pláčete na špatném hrobě.

OTÁZKA (J. Verner)
Rodné číslo musíme vyplnit na kdejaký papír, europas má čip čitelný na dálku, všude kamery... Neměl by se čip implantovat hned po narození, rodné číslo vytetovat na čelo a pozdeji alespoň poslední čtyřčíslí vyholit na temeni, aby identifikace pohybu vyšla levněji?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:25 )
Od roku 2004 polatí nová právní úprava pro používání rodného čísla. Podle ní rozhodně nemusíte vyplňovat rč na kdejaký papír. Čipování lidí doufám, že společně zabráníme.

OTÁZKA (Matrona Uvadající)
Zatím Váš úřad nedokázal změnit ani praxi rodných čísel, obsahujících datum narození, která je nutno mít třeba i na razítku podnikající osoby jako součást DIČ a oblažit touto informací kdejakého obejdu. Myslíte si, že na kamery máte nějakou lepší rošádu?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:27 )
Nemůžeme zabránit rozhodnutí zákonodárců, ale neházíme flintu do žita. Snažíme se o změnu. Při situaci týkající se uřívání kamerových systémů je pozice úřadu lepší.

OTÁZKA (Rudolf Jílek)
Co říkáte kauze gymnázia Josefa Škvoreckého? Nemě ředitel pravdu, že kamery v učebnách jsou dobré, aby odhalily například šikanu? Vždyť škola je veřejná instituce, a těch už je pod kontrolou kamerových systémů více?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:29 )
Kamery v žádném případě nemohou nahradit práci pedagoga. Takto zavedené kamery naruší soukromí a šikanu vytlačí do jiných prostor.

OTÁZKA (Vlasta D.)
K čemu vlastně přesně bude nová senátní komise pro ochranu soukromí? Budete s ní spolupracovat?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:30 )
Vítáme vznik této stálé komise. Budeme s ní intenzivně spolupracovat, zejména na změně některých zákonů - viz předchozí odpovědi.

OTÁZKA (Alena Bártů)
Myslíte si, že, kdyby lidé protestovali proti kamrovému systému na ulicích, měli by stejný úspěch jako výše zmiňovaní gymnazisté?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:31 )
Protest by asi situaci nevyřešil, protože na veřejných prostranstvích je monitoring legitimní. Kamerový systém ve škole však byl instalován ve vnitřních prostorách, kde už platí jiný právní stav.

OTÁZKA (Novotný)
Kdy budou mít všichni lidé pod kůží čip a budou šmírováni na každém kroku?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:32 )
Doufám, že nikdy, potom bychom už byli jinou civilizací.

OTÁZKA (Petr Záhoř)
Co je vlastně náplní vašeho úřadu a konkrétně vašeho postu?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:34 )
Jsme vedle ombudsmana jedinou institucí, která přímo chrání soukromí občana.

OTÁZKA (anonym)
Až se zavede povinnost biometrických dat, nebude váš úřad už zbytečný?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:35 )
Naopak, nikdo jiný nebude moci provést kontrolu, zda se neděje něco nekalého.

OTÁZKA (Zuzana Patáková)
Četl jste Orwela? Pokud ano, vidíte do budoucna jisté paralely?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:36 )
Samozřejmě. A věřím, že i ti, co založili náš úřad.

OTÁZKA (Antonín)
Kde je podle vás hranice "šmírování" lidí?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:38 )
I hranice soukromí se dají těžko vymezit. Neustále se mění a dotvářejí. Vždy byste měl mít možnost si je definovat sám.

OTÁZKA (Hans)
V poslední robě se rozšiřuje počet případů, kdy se trestné činnosti dopouští policie ČR. Jak je možné zabránit tomu, aby policie ČR nebo soudy nezneužily osobních údajů.
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:41 )
Zabránit se obecně nedá tomuto jevu stejně jako jiné trestné činnosti. Jde spíše o to, aby zjištěné případa byly vyšetřeny a odstíhány.

OTÁZKA (Jana Novotná, Praha)
V našem domě byl instalovám kamerový systém u vchodů. Nikde na to není upozornění, většina lidí o tom ani neví. Mělo by být písemné upozornění?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:42 )
Tak to je špatně. Upozornění musí být - minimálně.

OTÁZKA (marek)
zkoušel jsem si progooglovat sám sebe. a třeba získat mé rodné číslo je celkem brnkačka. pak jsem si uvědomil, že vlastně je mi to fuk. proč by mi mělo vadit, že někdo zná moje rodné číslo?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:44 )
Bohužel my však řešíme řadu případů lidí, kdy jejich rodné číslo bylo zneužito, a ti by s Vámi určitě nesouhlasili.

OTÁZKA (anonym)
Vážený pane, proč Úřad pro ochranu osobních údajů brání zveřejnění jmen kandidátů do zastupitelstev obcí a měst v okamžiku po ukončení přijímání kandidátních listin? Jaké k tomu vedou zákonné důvody?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:45 )
Ničemu takovému nebráníme. Musí to ale být v souladu s volebními zákony.

OTÁZKA (Jaroslav Došek)
Můžete mi vy světlit jak je možné, že člověk va šich "kvalit" a pověsti získá tak důležité míso? Neměl by tuto funkci vykonávat někdo inteligentní, spolehlivý a věrohodný? To vy ROZHODNĚ nejste.
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:48 )
Otázku byste měl položit těm, co pro mě tajnou volbou hlasovali.

OTÁZKA (crab)
Dobry den, myslite si, ze jsou u nas osobni informace dobre chraneny? Pri dotazu na osobni informace svych prarodicu kvuli vyreseni dedictvi jsem se dostal do situace, kdy mi kvuli ochrane osobnich udaju nebyla na urade sdelena osobni informace mych prarodicu ackoliv primy potomek (muj rodic) je jiz take po smrti. A doporuceni uradu? Soukromy detektiv vam to zjisti, my na to nemame mandat. Proto reformulace otazky, kdyz se da osobni informace koupit a clovek, ktery na ni ma narok (dle selskeho rozumu) ji od uradu, neni zde neco systemove spatne? Co vy byste v teto situaci delal?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:50 )
Pokud jste si řešil své dědictví, měl jste právo na tyto informace.

OTÁZKA (Radek x)
mít kamery ve třídách mi kupodivu připadá celkem smysluplné. očekávám, že do deseti let to bude považováno za normu. co je na nich vlastně tak špatného?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:56 )
Určitě byste nechtěl, aby televize, až Vaše dcera bude kandidovat třeba na prezidenta, bavila národ tím, co dělala o přestávce ve třetí třídě.

OTÁZKA (Terry)
Vždy jsem si myslel, že pro tyto oblasti byl zřízen ÚOOÚ. Nyní jsem zjistil, že existuje i Úřad na ochranu soukromí (viz článek "Igor Němec míří do čela úřadu na ochranu soukromí" z 5.8.2005
http://www.novinky.cz/domaci/igor-nemec-miri-do-cela-uradu-na-ochranu-soukromi_62309_9s46c.html). Když jsem pro tento nový úřad hledal nějaké jeho webstránky či kontaktní údaje, tak jsem - a to ani dnes - nezjistil vůbec nic. Nebyl ten úřad zřízen výhradně pro Vás?
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 11:56 )
Naše webové stránky: www.uoou.cz

OTÁZKA (honza)
pořád nechápu, jak může nějaký úřad chránit moje soukromí. celý váš úřad považuji za nesmyslnou zástěrku. řekněte mi jedinou pro mě smysluplnou věc, kterou jste udělali...
ODPOVĚĎ ( 01.12.2006 14:10 )
Je jen na Vás, zda své soukromí chcete mít chráněné. Určitě ale zcela odlišného názoru od Vás by byli lidé, jejichž údaje například unikly ze zdravotnické dokumentace - a v takových případech jsme zjednali nápravu nejednou. Děkuji za Vaše otázky a omlouvám se všem, komu jsem na dotaz nestačil odpovědět
 
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Předseda Úřadu RNDr. Igor Němec odpovídal na otázky čtenářů www.lidovky.cz

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém