Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy


Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Předseda Úřadu RNDr. Igor Němec odpovídal na otázky čtenářů www.novinky.cz

 

Předseda Úřadu RNDr. Igor Němec odpovídal na otázky čtenářů www.novinky.cz

www.Novinky.cz, 29. 4. 2008

 
 
 

29. 4. 2008, 15.00-16.00

zdroj: http://vipchat.novinky.cz/archiv/00165-igor-nemec,-sef-uoou.html

Nemec: Dobrý den, jsem připraven odpovídat.

Martin.Melichna: pane Němec, v r.1994 jsem z politických důvodů nesměl dokončit rekvalifikační studium na VŠP v Hradci Králové. Když jsem chtěl vidět moje písemnosti o studiu-např. protokoly o zkouškách-bylo mi tehdejším vedením VŠP sděleno, že na těch protokolech jsou podpisy lidí, kteří se zveřejněním těchto NESOUHLASÍ. Dle mého selského rozumu-na každém dokumentu bývá podpis odpovědné osoby. Pokud by tyto osoby se zveřejňováním nesouhlasily, nebylo by možné zveřejňovat nic. Jak to tedy je? Někdejší děkam Wolf tvrdil, že Vysoká škola pedagogická v Hradci Králové NENÍ veřejná instituce a NEMUSÍ tedy nic zveřejňovat*** S pozdravem Mgr.Martin Melichna, Pardubice

Nemec: Nerozumím politickým důvodům v roce 1994, ani není zřejmé, jaké požadujete dokumenty. Každá škola upravuje podmínky studia předem, a já je neznám.

paconni: Dobrý den, zajímalo by mě, jaká osobní data by měla ČR předávat USA výměnou za bezvízový styk. Slyšel jsem že se jedná o cca 19 položek. Děkuji Vám mnohokrát

Nemec: Jaká data se budou předávat do Spojených států, v tuto chvíli neví ani americká strana. V současnosti buduje systém ETA, což je databáze cestujících a jejich osobních údajů, a ten není hotov. Počet položek je nedůležitý, neboť i v jedné položce lze požadovat velké množství údajů.

Arnost16: Dobrý den. Co dělá Váš Úřad ve prospěch realizace projektu "Elektronické volby" ? V NÁRODNÍ DATABÁZI OBČANSKÝCH PODNĚTŮ k této problematice existuje několik podnětů. Např. http://podnety.cz/podnet-cislo-20061124204106. Problém se zajištěním elektronické identity občana však už zjevně zvládli i v Estonsku. Proč to tak dlouho trvá v Česku ?

Nemec: Elektronické volby nejsou v tuto chvíli nemá vláda na programu.

travajemodra: Jak se stavíte vy na placení poplatků u lékaře?

Nemec: Souhlasím s nimi.Každý, kdo viděl prázdné čekárny, musí být na mé straně.

Lt.Vincent: Dobrý den. Chci se zeptat, pokud se majitel restaurace rohodne instalovat do objektu kamery a záznamová zařízení, je povinen toto oznámit příchozím hostům?

Nemec: Ano, je povinen, a to viditelně a vyčerpávajícím způsobem.

sedlacekmat: Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, s odkazem na úvodní článek, jaký je Váš názor na změnu zákona, podle které musí mobilní operátoři shromažďovat data všech uskutečněných i neuskutečněných hovorů a SMS. Kloníte se k názoru, že "!slušný člověk" se nemá čeho bát? Předem děkuji za odpověď. Sedláček

Nemec: Uchovávat uskutečněné hovory ukládá Direktiva EU. Jinak nesouhlasím s tím, že slušný člověk se nemá čeho obávat. I slušní lidé mají záclony na oknech.

blatter: Dorbý den, kolik pokut a v jaké výšši rozdal již UOOU za spamy a zasílání nevyžádnaných obchodních sdělení?

Nemec: Je to velké množství menších částek.Přesný počet naleznete ve výročních zprávach na www.uoou.cz.

bsm2002: Dobrý den, kupoval jsem nedávno jízdenku u Student Agency a vyžadovali moje datum narození, přestože jsem nepožadoval žádnou slevu. Jednali protiprávně ? Ohradil jsem se proti tomu, ale v CA, kde jsem jízdenku kupoval, mi řekli, že "jinak jim to systém nevezme" a já tedy nakonec požadovanou informaci poskytnul, protože jsem potřeboval odcestovat. Děkuji za odpověď.

Nemec: Pokud věkem není podmíněná sleva, požadovali po Vás údaj neoprávněně.

Reekwon: Dobrý den chtěl bych se zeptat proč si myslíte že uvádění osobních údajů lekařům je proti zákonu??

Nemec: Není, pravděpodobně máte na mysli uvádění osobních údajů lékařů na receptu - a to nemá opodstatnění.

PBendak: Dobrý den. Kdybych si chtěl nainstalovat kameru, která bude snímat pouze chodník přem mým domem musím to někam hlásit? Případně je možné nastavit kameru tak aby snímala pokroviště před domem a přitom se nemusela nikam hlásit? Děkuji.

Nemec: Pokud pouze monitorujete bez záznamu, nemusíte kameru registrovat.

m.49: Pane Němče, myslíte si , že je správné, že katastr nemovitostí vydá výpis z listu vlastnictví každému, kdo o to požádá, včetně zástavních práv a výší úvěrů?Obchodní rejstřík , jako volně přístupný uvádí rodná čísla i bydliště statutární zástupců, proč tedy taková ochrana osobních údajů. Moc Vás zdravím.

Nemec: Nepovažuji, vedeme jednání o změně zákonného předpisu a ti, kterých se týká, souhlasí. V případě obchodního rejstříku je jednání s Ministerstvem spravedlnosti komplikovanější.

librcajt: Chtěl bych se zeptat, zda může zaměstnavatel použít záznam z "bezpečnostních kamer" k postihu zaměstnanců za nedodržení pracovního postupu. Děkuji

Nemec: Nově platný zákoník práce neumožňuje monitorování zaměstnanců.

Martin.Melichna: pane Němec, myslel jsem, že je vysoká škola veřejnou institucí, která má za povinnost /věřím, že její vnitřní stanovy toto nemění/ poskytovat informace občanům. Myslel jsem, že je jasné, že student může nahlédnout do dokumentů, které na něho instituce po dobu studia vedla... Já politickým důvodům, které ukončily mé studium pět let po Listopadu, také nerozumím. Prostě jsem byl ze studia vyloučen***Poté, co jsem se obrátil na soud, "záhady" pokračovali. Úřednice u soudu mi sice poskytla informace ohledně mého řízení, ale všechny byly zalepené a úřednice mi nedovolila je rozlepit. Mám právo vidět písemnosti kolem mého soudního řízení? Nebo má každý soud své vnitřní předpisy-některý zveřejňuje, jiný ne? Vám se nic podobného v životě nestalo? S pozdravem Mgr. Martin Melichna

Nemec: Váš případ je zřejmě příliš složitý. Obecně ale musím říci, že každý má právo znát své osobní údaje, které jsou o něm kýmkoliv zpracovávány. Jsme k dispozici k podrobné konzultaci.

Arnost16: Pokud mi někdo na otázku " Proč to tak dlouho trvá v Česku ?" odpoví: "Elektronické volby nejsou v tuto chvíli nemá vláda na programu." - asi nemá cenu v diskusi pokračovat. Přesto díky. Poučil jsem se. Zjevně jste vstoupil do politiky hodně mladý.

Nemec: Otázka voleb patří exekutivě a Parlamentu. My jsme nezávislý orgán bez zákonné iniciativy.

safranek.Petr: Přeji dobrý den! Proč jako podnikatel musím na každou fakturu dávat tzv. DIČ což je CZ a moje rodné číslo! A jak je možné, že kdokoliv může moje RČ zjistit přes výpis z katastru nemovitostí, kde se navíc může i dozvědět, co všechno jsem kromě nemovitosto zdědil či za kolik jsem nemovitost prodal či koupil. Není v kontextu toho celá ochrana OÚ v ČR šaškára?

Nemec: Věčná bolest uvedeného zákona. Proti našemu stanovisku se zákonodárci rozhodli takovou podobu uzákonit.Věříme, že se podaří změna.

Kobliha29: Souhlasíte s reformami, které prbíhají od 1. 1. 2008? Nemyslíte si, že by měly být tvrdší? Já jsem s nimi spokojen, ale právě si myslím, že by tvrdší být měly. Především co se týče mandatorních výdajů a zneužívání sociálních dávek.

Nemec: Jsem nakloněn každému kroku, který reaguje na neudržitelnou situaci ve státních financích.

111OD: Dobry den.Po vstupu do EU se nikde nema uvadět R.Č. Vyžaduji to stale banky,pojištovny atd na ŽL je taky bude zde nějaka změna.Děkuji za odpověd a přeji krasny den.

Nemec: Rodné číslo je jako každý osobní údaj, tedy je poskytujete buď se svým souhlasem, nebo na základě zákona. Pokud na základě zákona, můžete se ptát na konkrétní paragraf, který to ukládá.

Jack.Nicholson: Myslíte si, že jste opravdu nezávislý pro svou fci, když od roku 2000 se pohybujete pod vlaječkou modrého ptáka, resp. vhodný do své funkce ?

Nemec: Ano, jsem. Velmi dobře vím, co to je být nezávislý a vážím si toho.

georg88: Proč Česká Republika nezavedla stejná opatření při vstupu pro občany USA jako například Brazilie?

Nemec: Dnes se nevstupuje do ČR, ale do schengenského prostoru, tedy celá věc je na dohodě příslušných zemí.

zuzu.sarka: Dobrý den. A nepřipadají Vám poplatky u lékaře tak trochu proti lidu?Na co si tedy platíme zdravotní pojištění, a ne v malé míře...Ovšem dá se to, ale ne aby platili děti a důchodci, co myslíte, děkuji za odpověď.

Nemec: Nerozumím, proč se tak protestuje proti poplatkům, když každý vynaloží měsíčně částku rovnající se sedmi návštěvám doktora za televizi.

Martin.Melichna: A kam se na Vás mohu obrátit? S pozdravem Mgr.Martin Melichna

Nemec: Úřad pro ochranu osobních údajů, Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, posta@uoou.cz, možno dohovořit telefonickz na 234 665 555

sisx1: Dobrý den. Jste schopen vyjmenovat instituty, kde po mne občanský průkaz(OP) mohou chtít a nebo naopak, kdo na to nemá právo? Připadá mi, že o OP si může říct opravdu kdokoliv.

Nemec: Občanský průkaz je Vaše identifikační karta. Tedy všude tam, kde se potřebujete identifikovat (potřebujete prokázet, že jste to Vy). Veškeré použití občanských průkazů upravuje speciální zákon o občanských průkazech.

m.49: Díky pane Němče.Je vidět, že Váš úřad je k něčemu, já bych proti zástavě v katasru nemovitostí nic nemě, je to logické, ale nemá to být veřejné, ale výše úvěru a od koho jsem ho čerpal je opravdu trochu moc. Díky za práci a návrhy vašeho úřadu.

Nemec: Děkuji za Váš názor, souhlasím.

info.crew: Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na diskutovaný zákon , který se týká oprávnění pro tajné služby, souce, státní zástupce a další vybrané orgány nahlížet do bankovních záznamů zájmových osob bez soudního příkazu/povolení. Já osobně to považuji za návrat starých časů. Děkuji.

Nemec: Souhlasím s Vámi. O věcech se jistě povedou ještě další jednání.

Ladislav.REGNARD: Dobrý den, prosím je možné,bay při dopravní autonehodě s ublížením na zdraví, kde jsembyl poškozeným předala Česká pojišťovna mou zdravotní dokumentaci bez jakéhokoliv mého vědomí znalci z oblasti ekonomie, který nebyl zaměstnancem České pojišťovny?Jak mám toto řešit.

Nemec: Bez Vašeho vědomí nikdo nemůže s Vašimi citlivými údaji, tj. i údaji o Vašem zdravotním stavu, nakládat.

georg88: V obchodním marketu Globus a Tesco jsou někde nad pokladnami instalovány kamery, nemám zájem tomuto zlému oku sdělovat můj PIN, co s tím?

Nemec: Nemělo by to být. Už tuto záležitost náš Úřad pokutoval.

blatter: Dobrý den, jak moc obtížné je postihovat autory nevyžádaných obchodních sdělení? Když mi přijde leták do schránky, je to stejny přestupek jako v případě reklamního mailu? Děkuji

Nemec: Není to stejný přestupek. Nicméně proti Vašemu nesouhlasu by se to dít nemělo.

pravnicke.eso: dobrý den. Jednak dovolte,abych vás pozdravil vaším prosnulým výrokem,který jste slavnostně v přímém televizním přenosu pronesl těsně před tím, než Prahu zatopila nejhorší povodeň v novodobých dějinách : " Situace je nadmíru výtečná.... ". Můj dotaz: Jak moc je reálné, že policie bude používat mýtných bran na dálnicích a silnicích k monitorování provozu a k měření úsekové rychlosti ve stylu big brother?

Nemec: V tuto chvíli to ani zákon ani smlouva s firmou neumožňují.

zbynekf123: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, který zákon nařizuje registraci kamerových systémů a který zákon nebo vyhláška upravuje jejich používání v praxi. Děkuji

Nemec: Zákon o ochraně osobních údajů, který se týká zpracovávání osobních údajů, včetně těch zpracovávaných záznamovými zařízeními.

veterinabarv: Dobrý den.Jaké údaje může o mě získávat exekutor před tím,než exekuční příkaz nabude platnost?

Nemec: Jsou to údaje ze soudního spisu.

georg88: Když jsme v tzv. schengenském prostoru znamená to, že nemůžeme k mimoschengenských přijmout vlastní kontrolní mechanismy? Že musíme poslouchat nařízení z Bruxellesu?

Nemec: Nadstardrdní kontrola pouze v jednom státě by neměla smysl. Ti, kteří přicházejí do naší země s nekalými úmysly, by mohli přicestovat ze sousední země volně, např. autem.

onasbez: Pane Něme: Jak je mozne, ze úrady v Třebíči scela volně zveřejňují na veřejných úředních tabulích lidi s plnými jmény, příjmením a dresou a dokonce s datumem narození a nikoho to v to to státě nezajímá??? Dokonce ani samotné místní úředníky, že porušují zákon?? !!! Policie rovněž jak by smet (pod stůl)... !!!

Nemec: Potřeboval bych podrobnější informace.

info.crew: Děkuji za Vaši odpověď, Dále by mě ještě zajímal Váš názor na shromažďování údajů týkajících se telefonních hovorů, SMS zpráv, pozice telefonu a dalšího a to opětbez jakéhokoliv soudního povolení, paušálně. Dá se s tím něco dělat, nebo je to všaechno schováno pod "zvýšením našeho bezpečí proti zlým teroristům"?

Nemec: Jsem proti, ale, jak jsem už odpovídal, je to Direktiva EU, jejímž jsme členem. Z tohoto je vidět, že je věc na složitější diskusi. A také mi vadí, že pod prapor boje proti terorismu se schovává řada nesmyslných opatření, které se týkají našeho soukromí. A co víc, když namítáte, tak ve společnosti vypadáte skoro jako příznivec terorismu.

Martin.Melichna: Děkuji. Já Vaší velkorysé nabídky využiji. Věřím, že se po 14ti letech bezpráví něčeho konečně dočkám. Ještě jednou děkuji. Martin Melichna

Nemec: Budu se těšit.

Nemec: Ani jsem nečekal, že vyhrazený čas tak rychle uteče. Děkuji za věcnou diskusi. Igor Němec

 
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Předseda Úřadu RNDr. Igor Němec odpovídal na otázky čtenářů www.novinky.cz

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém