Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka

 

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

9. 3. 2017 - Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať již jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například také minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
Z úst předsedkyně ÚOOÚ dále zaznělo, že obecné nařízení zvyšuje standard ochrany osobních údajů, upřesňuje a podrobně upravuje práva těch, kteří osobní údaje poskytují. Současně sjednocuje nezávislý dozor prostřednictvím Evropského sboru a zavádí sankce s odrazujícím účinkem.

„GDPR znamená nový přístup pro ochranu údajů v 21. století, jak pro spotřebitele, tak pro firmy. Jestliže chtějí firmy používat více osobních údajů, musí být schopny prokázat, že jsou tyto údaje schopny chránit,“ prohlásila Ivana Janů.

Výhodou Česka je pak podle předsedkyně ÚOOÚ dostatečně silný platný zákon o ochraně osobních údajů, obsahující i ukládání pokut. Řada věcí související s GDPR proto nebude v českém prostředí novinkou.

Ivana Janů rovněž potvrdila, že se ÚOOÚ bude snažit vycházet ze své dosavadní činnosti, kdy dává přednost nápravným opatřením. Zároveň ale upozornila, že veškerá činnost Úřadu v této oblasti může být korigována na evropské úrovni.

„Společně s vámi doufám, že GDPR představuje nový začátek v digitální éře, kdy jednotlivec a obecně veřejnost, musí znovu získat kontrolu nad daty, která se v digitálním světě čím dále více užívají jako platidlo,“ uzavřela předsedkyně ÚOOÚ.

Na konferenci zastupoval Úřad také Jiří Žůrek, ředitel odboru pro styk s veřejností. Osobně se zúčastnil závěrečné hodinové panelové diskuze, která byla věnována zejména dopadům obecného nařízení na jednotlivé správce, během které odpověděl na veškeré dotazy týkající se problematiky GDPR.

Odborná konference GDPR 360° byla určena pro zástupce státní správy, podnikové právníky, odborníky na ochranu dat či majitele a jednatele společností. GDPR, obecného nařízení o ochraně osobních údajů, začne platit od května 2018.
 

 
 
 
Zodpovídá: Mgr. Tomáš Paták
Vytvořeno / změněno: 9.3.2017 / 9.3.2017

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Novinky
 
 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém