Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy


Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) > Základní informace > Otázky a odpovědi k obecnému nařízení (GDPR)

 

Pro mládež

 
 
 
Milí přátelé,

tato rubrika se sice jmenuje „Pro mládež“, ale cenné informace k ochraně osobních údajů tu v hravé a zajímavé formě najde vlastně úplně každý.

obrázekNaším cílem však není jen vzdělávat. Chceme, aby vás ochrana osobních údajů především bavila.

Nemusíte se bát složitých právnických souvětí a paragrafů. V rubrice Informační materiály jsme pro vás umístili několik šikovných brožurek, které vám pomohou ujasnit si, o čem ta ochrana osobních údajů vlastně je. Stručně, jasně a přehledně!

Pokud raději sledujete videa, bude vás zajímat odkaz Bezpečně na internetu. Nečekejte žádnou nudnou přednášku, podíleli se na nich třeba známý youtuber Jirka Král nebo zpěvák Ben Cristovao! A pokud by vám to nestačilo, o nebezpečí číhajícím na internetu vám něco poví také Digi obránci. Přidejte se k nim a naučte se účinnou sebeobranu proti datožroutům! 

Používáte-li Android, určitě nezapomeňte prostudovat přehledně udělaný návod, který určitě využijete pro maximální nastavení svého soukromí v tomhle operačním systému.

Máte rádi počítačové hry? Ty, které pro vás shromažďujeme, jsou ideální kombinací poučení a zábavy. Však mrkněte a prosvištěte některá nebezpečná zákoutí internetové dálnice, ve čtyřech napínavých dobrodružstvích pomozte vybudovat kultivovaný kybersvět, zblízka poznejte základní manipulativní techniky na internetu, koukněte, jak málo stačí, abyste se stali obětí kyberšikany nebo si zaleťte na jednu vzdálenou galaxii. Rubrika Hry, kde to všechno je, vás bude bavit!

Pokud se něco zajímavého a přínosného k našim tématům šustne v denním tisku, zcela jistě to naleznete v rubrice Aktuality.

Tak s chutí do toho. Přejeme hezkou zábavu!

P.S. Budete-li mít chuť, napište, jak se vám rubrika líbí, co vás zaujalo, případně co vám tu schází. Adresa je vojtech.marcin@uoou.cz. Váš názor nás zajímá.


 

Rubriky

  • Aktuality
    Buďte s námi v obraze! Ochrana osobních údajů je téma, které se denně řeší ve všech médiích. Ty nejzajímavější články a příspěvky pro vás shromažďujeme v téhle rubrice.
    • Tech.instory.cz: Kompletní seznam informací, které o vás Amazon sbírá. Raději jej vůbec nepoužívejte
      Několik velice zajímavých informací o způsobu sběru osobních údajů uživatelů produktů největšího světového internetového obchodu uveřejnil portál Tech.instory.cz 22. listopadu 2021.
    • Chip: Už jste byli hacknuti?
      Nespočet lidí po celém světě se už stalo obětí jedné, nebo dokonce několika krádeží dat – často aniž by o tom sami věděli. Nepatříte náhodou mezi ně? Věřte nebo ne, existují dostupné nástroje, které vám na tuto otázku dokáží odpovědět. O nich, ale také o způsobech, jak zvýšit pravděpodobnost, že zrovna vám se hackerský útok vyhne, pojednává článek měsíčníku Chip z 20. října 2021.
    • InfoDnes: Falešné stránky a podvodné e-maily Češi nepoznají, podvodné SMS však nemají šanci
      Nejsnáze rozeznají Češi "férovou" aplikaci a podvodné SMSky, naopak nejvíce problémů mají s falešnými přihlašovacími stránkami a podvodnými e-maily. Vyplývá to z dosavadních výsledků Kybertestu, který je součástí společné edukační Kyperkampaně ČBA, společnosti ESET a Policie ČR. Více už o tomhle pozoruhodném projektu informoval 21. září 2021 server InfoDnes. Celé kampaně se samozřejmě můžete zúčastnit i vy. Onen Kybertest naleznete mimo jiné také v naší rubrice Bezpečně na internetu.
    • Seznam Zprávy: Průzkum: Češi jsou opatrní se sdílením soukromých dat. Ochota klesá s věkem
      Obecným faktem, že osobní údaje představují nejen ve světě internetu poměrně cennou komoditu, vás už asi nepřekvapíme. Věděli jste ale, jaká je hodnota sdílených dat převedená přímo na peníze? Tohle, ale i další zajímavá čísla ohledně naší ochoty sdílet osobní údaje, se dočtete v článku Seznam Zpráv z 11. srpna 2021.
    • Zive.cz: Jak plaveme v osobních datech. Sociálním sítím věří jen třetina Čechů
      Zajímavý průzkum o tom, jak vnímáme zabezpečení našich osobních údajů v různých institucích a platformách, které s nimi nakládají, zveřejnil 30. července 2021 portál zive.cz.
    • Aktuálně.cz: Na vybílení účtu stačí jeden telefonát. Poslechněte si, jak útočník láká z oběti data
      Vynalézavost podvodníků k získání vašich citlivých osobních údajů pro to, aby vám mohli třeba vybílit účet, je pravděpodobně nekonečná. Další z takových způsobů popsal 14. června 2021 server Aktuálně.cz.
    • CNN Prima News: Růžová verze WhatsAppu je podvrh. Hackeři z vás chtějí dostat data, varují odborníci
      V několika minulých aktualitách jsme si popisovali různé triky hackerů a kyberútočníků, kteří se touží dostat k vaším osobním datům. CNN Prima News píše ve svém článku z 28. dubna 2021 o jednom konkrétním příkladu takového nebezpečí.
    • Seznam Zprávy: Pozor na fotky, hovory a hesla. Česko se připravuje na kyberútoky
      Na internetu nebylo úplně bezpečno nikdy, ale v poslední době je počet kybernetických útoků vyšší než kdy předtím. A tato čísla stále rostou. Přehledný soupis nejčastějších nebezpečí, která vás mohou potkat v online prostoru, zveřejnil 25. dubna 2021 portál Seznam Zprávy.
    • CNN Prima News: Co hrozí lidem, kterým unikla data z Facebooku? Krádeže identity i peněz, říká expert
      Facebook řeší únik údajů více než půl miliardy uživatelů po celém světě. Příspěvek CNN Prima News ze 4. dubna 2021 budiž připomínkou, že prostředí sociálních sítí není nedobytným trezorem pro vaše osobní údaje. Zveřejnění vícera dat, než je nezbytně nutné k registraci, vás může šeredně mrzet i přesto, že jejich únik ani není vaše vina.
    • ČTK: UP přichází s novou on-line hrou o bezpečném chování na síti
      Nejvíce se člověk naučí ve chvíli, když si hraje. Na tuto známou pravdu asi mysleli vývojáři z olomoucké pedagogické fakulty, když tvořili on-line hru "Internet Highway". Napínavá cesta plná úkolů, hlavolamů a akčních soubojů vás ale zároveň v kostce seznámí se základními zásadami internetové bezpečnosti. Více o celé iniciativě v článku ČTK z 28. února 2021. A až budete mít dočteno, vyzkoušejte si internetovou dálnici zahrát také! Naleznete ji v rubrice "Hry".
    • Právo: Jaké triky zkoušejí počítačoví piráti
      Zločin 21. století se, stejně jako náš normální život, přesouvá čím dál tím více do kyberprostoru. A i vaše osobní údaje jsou v tomto světě velice žádanou kořistí. Článek deníku Právo z 15. února 2021 vybral nejčastější triky, které na vás novodobí piráti pro jejich získání mohou zkusit.
    • Blesk: Takhle nás aplikace šmírují
      Pro toho, kdo nás sleduje pravidelně, už asi nebude novinka, že žádné přihlášení na oblíbenou sociální síť či stažení té nové suprové aplikace není jen tak "zdarma". Platíte totiž komoditou z nejcennějších - vlastními osobními údaji. Buďte proto velmi obezřetní, co za informace o sobě do kyberprostoru pouštíte. Deník Blesk ve svém článku z 12. února 2021 pěkně shrnul, jaká data o nás jednotliví velcí hráči online světa internetu vlastně sbírají.
    • Seznam Zprávy: Nástrahy internetu: Z fotek, které sdílíme, jde zjistit až příliš
      Poselství článku serveru Seznam Zprávy z 5. února 2021 je být maximálně opatrný v tom, co se rozhodnete umístit na internet. Někdy vám totiž i naprosto nezávadná fotka může způsobit velké problémy. Nezapomeňte, že v momentě zveřejnění už ztrácíte nad dalším šířením obrázku jakoukoli kontrolu.
    • Auto DNES: Ceny porovnají, často však jen za osobní údaje
      Článek magazínu Auto DNES z 26. ledna 2021 upozorňuje ve svém porovnání cenových srovnávačů na starou známou pravdu, že zadarmo není nic, i když se to tak na první pohled tváří. Budiž zároveň připomínkou toho, jak velkou hodnotu mají vaše osobní údaje.
    • Primadoma.cz: Jak si zabezpečit osobní data?
      Skoro 40 procent mileniálů si myslí, že nejsou natolik zajímaví, aby se stali obětí kybernetického útoku. Patříte mezi ně? Pokud ano, určitě si přečtěte dnešní příspěvek. Uvidíte, že cennou komoditou jsou data nás všech. K čemu všemu jdou zneužít a kolik vlastně stojí v penězích? O tom všem píše 8. prosince 2020 portál Primadoma.
    • Člověk v tísni: Dezinformační dezinfekce
      Tahle šikovná příručka od organizace Člověk v tísni z 11. listopadu 2020 vnáší pořádek do informačního guláše, který vznikl během současné koronavirové pandemie nejen ve veřejném prostoru. Čemu věřit, a co už je pouze dezinformace, poplašná zpráva nebo konspirační teorie? Ujasněte si to jednou provždy.
    • ČVUT: Záznam online konference LAW FIT 2020
      Další cenný informační příspěvek k tomu, aby vaše data na internetu byla jako v bavlnce. Online konference Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze ze 6. listopadu 2020 se totiž otázkám kyberbezpečnosti podívá na zoubek opravdu důkladně. A věřte tomu, že na své si přijdou nejen právníci a ajťáci.
    • Vlasta: Proč ses mě nezeptala, mami?
      Asi každý z nás zná někoho, kdo strašně často a rád dává fotky svých ratolestí na různé sociální sítě. Byť tím asi ve většině případů nemyslí nic zlého a chce jen světu ukázat, že jeho potomek je fakt to nejkrásnější dítko pod sluncem, dejte mu přečíst tenhle článek týdeníku Vlasta z 21. října 2020. Třeba mu některé věci docvaknou, než bude pozdě.
    • Computer: Nenechte se sledovat!
      Taky jste si všimli, jak vám internet často zobrazuje reklamy na podobné produkty, které jste si zrovna nedávno prohlíželi? Úplná náhoda to není. Ať už koukáte na nejnovější aktuality, brouzdáte na sociálních sítích, nebo nakupujete v e-shopu, zůstává za vámi digitální stopa. Existují ale možnosti, jak po sobě všechny stopy na internetu smazat. A ani to není tak těžké. Článek ze zářijového čísla měsíčníku Computer určitě stojí za přečtení!
    • Právo: Smlouva přes telefon zavání průšvihem
      Exkluzivní nabídka výhodného tarifu, mimořádná časově limitovaná šance získání levnějšího dodavatele energií...S podobnými nevyžádanými hovory se už asi setkal každý z nás. Na co si v komunikaci s těmito typy prodejců dát pozor? A s čím už je vhodné kontaktovat náš úřad? Dočtete se v článku deníku Právo ze 13. června 2020.
    • Deník N: Zakořeněné dezinformace
      Dezinformace, fake news. Už samotná definice těchto pojmů mnohdy zavání...dezinformací. Znamenají opravdu takové nebezpečí pro demokracii? V čem? Jak je poznám? A které současné zprávy mám tedy brát s rezervou?Pojďme si v tom udělat zase jednou trochu jasno. Dobrou příležitostí je článek, který vyšel 9. června v Deníku N.
    • Autosalon.tv: Zveřejnit něčí přestupek na sociálních sítích bez rozmazané registrační značky zavání průšvihem
      Ano, nad tím, čeho jsou schopni někteří účastníci silničního provozu, zůstává někdy rozum stát. Možná si říkáte, že v dnešní době, kdy snad každý může svým mobilem také pořizovat fotky, není občas od věci nějakého takového hříšníka veřejně "napráskat" třeba na sociálních sítích. Moc prosíme, ještě než něco takového uděláte, přečtěte si dnešní příspěvek. Portál Autosalon.tv ho zveřejnil 1. června 2020.
    • BBC News: Proč i chytří lidé věří koronavirovým mýtům?
      Dobrá aktuální otázka, co říkáte? Však se jí zabývali až v BBC. Ve svém článku z 20. dubna 2020 pak přehledně popsali nejčastější triky, díky kterým mohou sednout takové dezinformaci na lep i opravdu vzdělaní lidé. A sami se dočtete, že uvěřit podobným zprávám může být někdy i pořádně nebezpečné.
    • ČTK: Studenti z MU vytvořili hru Co víš-19, je určena pro žáky
      Dnes jedna perlička pro soutěživé duše, které se zároveň rády vzdělávají. Půjde o vrcholně aktuální téma naší doby - kritické myšlení o médiích a jejich obsahu. Že se v této oblasti orientujete bez potíží? Pak si zprávu ČTK z 15. dubna 2020 přečtěte určitě také. Třeba vítězství v on-line hře studentského spolku Fakescape získáte zrovna vy!
    • iDNES.cz: Hackeři využili karantény a útočí, zaměstnanci na home office se neumí bránit
      Ale nám ten koronavirus dělá čáru přes rozpočet! Najednou zjišťujeme, že většina našeho života se chtě nechtě musí odehrávat online - včetně řady našich zaměstnání. A takový svět je doslova rájem pro hackery. Více už v přepisu článku, který vyšel na serveru iDNES 3. dubna 2020. A pozor, náš úřad připravil k tomuto tématu malý soupis pravidel, která když budete dodržovat, je slušná šance, že toto období přežije vaše elektronické soukromí bez ztráty kytičky!
    • Právo: Počet problémů dětí na internetu roste
      Článek deníku Právo ze 26. února 2020 přináší dvě důležitá sdělení. První je, že pokud se ve virtuálním prostoru dostanete do problémů, nejste v tom zdaleka sami. A to druhé, že každá potíž má řešení. Důležité je požádat o pomoc. Možnosti tu jsou.
    • E-bezpečí: Rodiče, nepanikařte! Film V síti je sice syrový, ale bezpečnost dětí v online prostředí není těžké zabezpečit. Stačí se držet několika rad!
      Ne, svět internetu není nebezpečný sám o sobě. Naopak, pokud se budete držet několika jednoduchých bezpečnostních rad, je riziko, že se vám v online prostředí něco zlého přihodí, velmi nízké. Jaké rady to jsou? O tom už více projekt e-bezpečí ve svém článku z 19. února 2020.
    • Praha 11: Dáváte fotky svých dětí na internet?
      (Nejen) pokud jste si na otázku z nadpisu odpověděli kladně, určitě si přečtěte článek z webu městské části Praha 11 ze 17. února 2020. Dozvíte se, proč může být podobné jednání velmi rizikové.
    • Novinky.cz: Koronavirus představuje hrozbu už i pro počítače
      "Exkluzivní" informace z pochybných webových stránek a odkazů, ze kterých se v lepším případě vyklubou nikde neověřované fake news, v tom horším třeba viry, které mohou představovat reálnou hrozbu pro váš počítač. I o tom je článek serveru Novinky.cz ze 3. února 2020. Samozřejmě obsahuje i řešení, jak tato nebezpečí co nejvíce eliminovat.
    • iDNES.cz: Těmto zkrášlujícím aplikacím se vyhněte. Vaše data jsou v ohrožení
      Vypadat na fotkách lépe než ve skutečnosti, navíc bez práce. Hodně lákavá nabídka! Jen si vybrat mezi nepřebernou nabídkou aplikací, které tohle umí, a stáhnout si ji do telefonu. Ovšem pozor, některé z nich mohou být pořádně rizikové. Článek serveru iDNES z 27. ledna 2020 vám prozradí, na které si dát pozor.
    • TV Prima: Stoupá počet kybernetických útoků na firmy i domácnosti
      V České republice stoupá počet kybernetických útoků nejen na firmy, ale i domácnosti. Hackerům ale často usnadňujeme práci my sami. Třeba tím, že si neumíme dostatečně ochránit své domácí sítě. Reportáž TV Prima z 24. ledna 2020 vám navíc ukáže, že těmhle lidem může k nabourání do vašeho počítače stačit i květináč.
    • Info.cz: Definitivní konec soukromí? Nová technologie údajně rozpozná obličeje miliard lidí
      Tenhle vynález může změnit svět! Systém Australana Hoan Ton-Thata je totiž schopen prakticky okamžitě identifikovat jakéhokoliv člověka procházejícího se po ulici. Na jedné straně tu máme efektivní nástroj v boji proti nejen pouličnímu zločinu. Ale co když se data ze záznamů dostanou do nesprávných rukou? Je toto definitivní konec našeho soukromí? Více v článku serveru Info.cz z 24. ledna 2020.
    • Deník N: Kde jsi včera byl? Mobily na nás prozradí úplně všechno
      Článek o tom, kolik vlastního soukromí nevědomky odhalujeme během klasického používání mobilního telefonu, vyšel v Deníku N 6. ledna 2020.
  • Hry
    Hrát si, a ještě se u toho vzdělat. Ideální kombinace. Hry z této rubriky vám pomohou lépe pochopit základní principy ochrany osobních údajů. A ještě se skvěle pobavíte!
    • Internet Highway
      Projet tuhle dálnici nebude žádná legrace! Připravte se na zdolávání mnoha záludných překážek, kde nebudou chybět ani akční souboje! A navíc si díky tomuto projektu olomoucké pedagogické fakulty ještě jen tak mimochodem osvojíte zásady internetové bezpečnosti.
    • Interland
      Hra od Googlu přináší hned čtyři napínavá dobrodružství se spoustou nástrah i legrace. A kromě získání úrovně “internetový Úžasňák” se ještě naučíte, jak si poradit s hackery, phishery, kyberšikanou nebo sdílením informací na sociálních sítích.
    • Digitální stopa
      Jak je možné, že lidé, které jste nikdy neviděli, o vás mohou vědět úplně všechno? Projekt NÚKIB názorně ukazuje nejen to, jak málo stačí, aby se člověk stal obětí kyberšikany, ale dává také návod, jak z tohoto průšvihu ven.
    • Bad News
      Autorem mezinárodně rozšířené hry o dezinformacích a jejich nebezpečí je nevládní organizace think-tank Evropské hodnoty. Zábavnou formou vás provede základními manipulačními technikami.
    • Cyber Chronix
      Stáhněte si do telefonu aplikaci z dílny Evropské komise a pomozte hrdinům ze vzdálené planety překonávat překážky spojené s ochranou osobních dat.
  • Bezpečně na internetu
    Stránky a projekty, které zábavnou formou prezentují oblast bezpečnosti v internetovém světě.
  • Informační materiály
    Několik šikovných brožurek, které vám pomohou ujasnit si vaše práva v oblasti ochrany osobních údajů.
 
 
Sbalit celý strom složek dokumentů

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Pro mládež

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém