Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Proč rodné číslo vidí každý?

 

Proč rodné číslo vidí každý?

Reakce na otevřený dopis, zveřejněný v Profitu č. 19/2006
RNDr. Igor Němec

 
 
 

Reakce na otevřený dopis, zveřejněný v Profitu č. 19/2006. Autor-podnikatel v něm kritizoval, že jeho rodné číslo může vidět kdokoliv, protože je součástí daňového identifikačního čísla - DIČ.


Vážený pane Šebesto, ve svém otevřeném dopisu adresovaném Úřadu pro ochranu osobních údajů píšete, že podoba DIČ nikoho nezajímá, a konstatujete: „váš úřad tuto skutečnost nenapadl“. Opak je pravdou: Úřad opakovaně na nevhodnost podoby DIČ z hlediska ochrany osobních údajů upozorňoval ještě dříve, než byla uzákoněna stávající podoba DIČ roku 2004. Zákon je samozřejmě třeba respektovat a Úřad nemá zákonodárnou iniciativu, jakou má kupříkladu ministerstvo, a tudíž k jeho změně nemá možnost dát podnět.

Může ovšem vyjadřovat své připomínky, a to zejména v rámci legislativního procesu. V případě DIČ také opakovaně při různých jednáních upozorňoval na nevhodnost konstrukce tohoto identifikátoru. Svědčí o tom také tisková zpráva, která je trvale zveřejněna na webových stránkách Úřadu. Úřad se opětovně setkal, v souvislosti se vstupem Česka do Evropské unie, v naléhavé podobě s problémem konstrukce DIČ, proti níž protestuje řada podnikatelů. Na problematičnost konstrukce DIČ jsme upozorňovali ministerstvo financí již od doby vzniku našeho Úřadu, tj. od roku 2000. Zákonná úprava, která v květnu potvrdila stávající konstrukci DIČ, zcela pominula fakt, že Úřad pro ochranu osobních údajů je povinným připomínkovým místem v legislativním procesu. Lze tedy konstatovat, že ministerstvo financí porušilo pravidla zákonodárného procesu a DIČ bylo tímto způsobem uzákoněno ve své stávající podobě. Úřad ovšem vnímá a sdílí obavy nespokojených podnikatelů.

V květnu 2004 se k problematice DIČ vyjadřovali v České televizi kromě pracovníků Úřadu také zástupci ministerstva financí. Záznam je uložen v našem videoarchivu, ale samozřejmě máme k dispozici i přepis odvysílaného vstupu. Zástupce ministerstva financí mimo jiné řekl, že změna by byla příliš nákladná a nebylo možné ji v tuto chvíli provést. Myslím, že k dalším vyjádřením, která v pořadu zazněla, není třeba dalšího komentáře.

Na Váš konkrétní dotaz, „co mám udělat, aby mé rodné číslo nebylo součástí mého DIČ“, můžeme odpovědět, že je třeba se obrátit na některého z členů zákonodárných orgánů, případně na ministerstvo financí, které samozřejmě je zákonodárnou iniciativou také nadáno.


RNDr. Igor Němec, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů

 

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém