Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Půjčení občanského průkazu

 

Půjčení občanského průkazu

TV Nova, Snídaně s Novou, 5. 3. 2002
Rozhovor s předsedou Úřadu, otázky kladli Adéla Gondíková a Dalibor Gondík

 
 
 

Dalibor GONDÍK, moderátor
--------------------
Je tady s námi pan doktor Karel Neuwirt, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů. Dobrý den.

Karel NEUWIRT, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů
--------------------
Dobré ráno.

Adéla GONDÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Vy se určitě ptáte proč? Protože se vám určitě stala situace, že přijdete třeba do hotelu nebo kamkoliv jinam a řeknou vám: "My chceme vaši občanku," a my se ptáme, mají na to právo?

Karel NEUWIRT
--------------------
Podle toho, nač ji chtějí.

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
V hotelu ji chtějí v podstatě vždycky.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Chtějí vám ji odebrat až do druhého dne do rána.

Karel NEUWIRT
--------------------
Ano, to je jiný problém. Samozřejmě, pokud si z toho občanského průkazu opíší nějakou identifikaci, poněvadž jste tam hostem a uzavíráte s nimi jakousi smlouvu o ubytování, tak jistě mají právo vědět, kdože se tam ubytoval. Ale praxe, že by si měli odebírat ty občanské důkazy nebo jiné doklady, cestovní pasy, to nepřipadá v úvahu, to samozřejmě i ten, kdo poskytuje ten svůj doklad osobní do takové zástavy, porušuje zákon, poněvadž tyto doklady se nesmějí dávat do zástavy.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Dokonce myslím, že může být i pokutován.

Karel NEUWIRT
--------------------
Ale samozřejmě se vystavuje riziku, kde máte záruku, že se v té zástavě ten občanský průkaz neztratí, někdo ho nezneužije, udělá si nějakou kopii a podobně. Čili taková praxe by rozhodně neměla připadat v úvahu.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Co třeba, když to po vás chtějí v nějaké půjčovně čehokoliv, třeba lyží, jako takovou zástavu?

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
Videokazet taky.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Videokazet taky, jakože vy mi dáte občanku a potom vám zase dám ...

Karel NEUWIRT
--------------------
To je všeobecná praxe, která je špatná samozřejmě, měla by se změnit. Tam je trochu problém, když třeba do té půjčovny lyží jdete, tak si chcete zalyžovat a nechcete se dohadovat s tou půjčovnou. Ale měli byste je upozornit, že porušují zákon a vy sám se vystavujete riziku, na svahu se vám něco stane a odvezou vás do nemocnice a jste bez osobního dokladu, také nemáte jistotu, jestli ta půjčovna ten doklad neztratí. Někdo prostě to zcizí a dostanete se samozřejmě do velkých problémů. Takže to je všeobecně špatná praxe a pokud jste v situaci, že nemáte na vybranou, že vás prostě přinutí ta půjčovna k takovému postupu, tak byste o tom měli pak informovat náš Úřad pro ochranu osobních údajů a my bychom se pak dotázali takové půjčovny, proč takovou praxi dělá.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Nenechejte se v tomto případě inspirovat klipem Monkey Business, ne, že tu půjčovnu vyhodíte hned do povětří, to zas oni za to tolik nemůžou. Ale pojďme to trošku otočit, kdo po nás vlastně může ten občanský průkaz nebo vůbec nějakou ID kartu, jak se teď říká, požadovat a na jak dlouhou dobu a proč vlastně?

Karel NEUWIRT
--------------------
Tak občanský průkaz máte proto, abyste se identifikoval. Čili ten, kdo má nějaký legitimní nárok, aby znal vaši identifikaci, tak tomu jistě můžete ukázat průkaz, že si může některé údaje opsat, ale musí vám ho vrátit, čili nesmí ho držet, zadržovat nebo samozřejmě ta praxe, která také u některých institucí přetrvává, že si ofotí občanský průkaz. To je velmi špatné. A samozřejmě vy se vystavujete riziku, že ten občanský průkaz je pak snadno padělatelný, je někdy skutečný obraz tohoto průkazu a…

Dalibor GONDÍK
--------------------
A třeba při uzavírání, já nevím, leasingové smlouvy je to úplně běžná ...

Karel NEUWIRT
--------------------
Ale samozřejmě, když jdete do smluvního vztahu, tak se potřebujete identifikovat. Ale ten průkaz slouží jenom pro to, abyste jaksi stvrdil, že jste to vy a že si někdo prostě opíše nějaké údaje, ale ne, aby si ofotil ten občanský průkaz. Samozřejmě u těch smluvních vztahů je také otázka přiměřeného rozsahu těch osobních údajů. Ta praxe, že, já nevím, o vás chtějí osobní údaj, o vašich příbuzných a zdravotní osobní údaj a tak dál, to je samozřejmě praxe velmi špatná a identifikace občana by měla být dostatečná v těch smluvních vztazích a nikoliv víc.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Teďko v divadle po mně chtěli, jak mám velkou nohu. Myslíš, že mám mu to říct? Asi ne, viď?

Adéla GONDÍKOVÁ
--------------------
No, já bych chránila tvoji osobnost.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Taky trochu chránit. Pane doktore, my to zlehčujeme samozřejmě. Musí přijít otázka, jak vy na úřadě, jak se máte, jak vám vůbec je, co teďko momentálně děláte?

Karel NEUWIRT
--------------------
No, máme hodně té práce, poněvadž problematika ochrany osobních údajů proniká mezi občany čím dál víc, takže dostáváme velké množství podnětů, stížností, takže všechny prověřujeme, prošetřujeme, snažíme se napravit ten špatný stav věci a už jsme do této doby registrovali na sedmnáct nebo osmnáct tisíc správců osobních údajů, čili ti, kteří zpracovávají osobní údaje, ti jsou povinni se registrovat na našem úřadu. A jinak, pokud vás to bude zajímat, já nebudu zdržovat, protože máme výroční zprávu, kterou zítra zveřejníme, ale kdybych ji měl tady číst, tak bychom potřebovali více času. Ale můžete si počíst, pokud vás to zajímá, tam je vlastně všechno popsáno, co jsme dělali.

Dalibor GONDÍK
--------------------
Já si myslím, že by to zajímalo určitě nejenom třeba nás dva, ale celou širokou veřejnost. Tak moc děkujeme, že jste k nám přišel.

 
 

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém