Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Radikální chirurgický řez

 

Radikální chirurgický řez

Právo, 23. 8. 2007, str. 6
RNDr. Igor Němec

 
 
 

Právo, str. 6
23. 8. 2007

Když jsem přečetl článek profesora Pavla Pafka Čipování mi nevadí, slouží bezpečnosti (Právo 10. 8.), musel jsem si znovu připustit, jak nedostatek informací vede ke zjednodušování, kterým ale významná osobnost může uvádět v omyl množství lidí.

Samozřejmě že v demokraciích nelze nic namítat proti svobodě člověka, který chce být očipován. Ve Španělsku například nikdo nebrání mužům, aby s čipem implantovaným pod kůží platili v barech prostým mávnutím ruky před čtečkou, která jim útratu odečte z konta. Jenomže: stejné je právo člověka, který očipován být nechce. Úcta ke svobodě je také hybatelem zákonodárství, které chrání soukromí jako jednu ze základních hodnot evropské civilizace.

Konec totalitní společnosti, pro nějž většina lidí má jen pocit úlevy a vděku, by neměl vést ke slepé víře v to, že v dnešním světě symbol Velkého bratra pozbyl smyslu. Obrovské znepokojení ochránců osobních údajů vyvolává čipování dětí v Brazílii a Mexiku, které má zamezit krádežím dětí. Zastaví to však zloděje? Na Floridě se 12. května konala demonstrace proti implantaci mikročipů pacientům s Alzheimerovou chorobou. Takovou iniciativu pohání myšlenka, že neschopnost říci „ne“ neznamená, že pacient souhlasí.

Nedávno se význačný americký bezpečnostní technolog Bruce Schneier omluvil Evropanům, že jim bylo vnuceno uvádění biometrických údajů na cestovních dokladech. Není totiž záruky, že mimo Evropu nebudou vznikat databáze s biometrickými údaji. Co to může znamenat při vzrůstajícím počtu krádeží identity?

Počátkem srpna zveřejnil tým profesora Kazariana z Imperial College London výsledky výzkumu o maximalizaci informací, které lze získat z otisku prstu. Kdepak jsou časy otisků palce v občanských průkazech generace našich rodičů! O růstu krádeží identity se sice dnes hovoří, ale nedokážeme ještě dohlédnout, co může přinést využívání nových technologií aplikovaných na využívání biometrických údajů.

Včasné vytváření právních rámců a pravidel je jedinou šancí demokratické společnosti. Jinak ji jednou zamění společnost Velkého bratra. Máme ještě možnost se rozhodnout. Pan profesor píše, že „společnost omezuje soukromí jedinců, kteří se něčím provinili“. Měla by ale stejně důsledně dbát, aby minimalizovala ohrožení soukromí těch, kteří se ničím neprovinili.

Požívá u nás soukromí tak přemrštěné vážnosti, že bychom mohli připustit, že je třeba učinit radikální chirurgický řez tvrzením: „Zříci se soukromí znamená zvýšit bezpečnost“?

RNDr. Igor Němec
předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů

 
 

Rubriky

 
Rozbalit celý strom složek dokumentů

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém