Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Radiofrekvenční identifikace (RFID)

 

Radiofrekvenční identifikace (RFID)

 
 
 

Výběr ze zahraničních médií

6. 3. 2009 Kasturi & Sons Ltd.

Indie: Banka chce využívat RFID technologii

Představte si následující scénář: Jakmile vejdete do banky, úředník u přepážky vás pozdraví jménem. Má o vás všechny detaily ještě předtím, než vůbec prozradíte svou totožnost nebo číslo účtu. Tohle by mohla být brzy realita, pokud banky začnou používat RFID technologie pro účely maloobchodního bankovnictví.

Jedna z bank, které zavádí na svých pobočkách tyto technologie, je YES Bank. Malý čip integrovaný do debetní karty „rozpozná“ zákazníka jakmile vejde do banky, a na monitoru bankovního úředníka vyskočí stručná informace s fotkou osoby. Manažer pro styk s klienty je tudíž schopný nabídnout osobní služby a zdravit zákazníky jménem, aniž by se musel ptát na jakékoliv detaily. Vicepresident a oblastní ředitel z YES Bank říká: „Nejprve zavedeme tuto službu na některých našich klíčových pobočkách. Zatímco tato technologie je téměř čtyřikrát nákladnější než běžné debetní karty, poplatek, který uhradí zákazník, bude pouze něco přes 100 rupií ročně nezávisle na počtu transakcí.


05. 01. 2009 Turk.Internet.Com – The Internet and IT Network (došlo 06. 01. 09)

Velká Británie: „Celebrita Big Brother 2009“ Vás od ledna opět sleduje

Společnost Endemon, jedna z největších nezávislých produkčních společností ve Velké Británii, vybrala firmu Wavetrend, která představuje světovou špičku v oblasti využívání aktivní RFID, k instalaci této technologie pro sledování soukromého života všech aktérů v domě Velkého bratra. Televizní pořad Celebrity Big Brother 2009 „odstartoval“ 2. ledna. Sledovací systém založený na radiofrekvenční identifikaci umožňuje sledovat všechny zúčastněné po celých 24 hodin. Každý z nich je označen sledovacím majákem a televizní diváci, ale i psychologové, tak mají možnost sledovat všechny zúčastněné ve dne i v noci. Představitel společnosti Wavetrend, pan Saleem Milan, k přijmutí nabídky od firmy Endemon uvádí: "Naše technologie, založená na radiofrekvenční identifikaci, se především používá pro sledování a ochranu majetku, osob a vozidel a v logistice. Nabídku firmy Endemon jsme vzali jako výzvu k prezentaci svých služeb a k demonstraci toho, že technologii RFID lze využít i v oblasti televizních pořadů založených na sledování zúčastněných a odhalování jejich soukromí televizním divákům.


20.10.2008 Diligent Media Corporation – Daily News and Analysis (došlo 21.10.2008)

Indie: Čipování krav usnadní chovatelům přístup k vládní podpoře, úvěrům a pojištění

Okresní družstevní svazy dodavatelů mléka v indickém státě Gujarat na hranicích s Pákistánem zkušebně zavádějí označování krav bezkontaktními RFID čipy. Nejčastějšími formami čipování krav jsou umístění čipu na značce, kterou krávy nosí přivěšenou na uchu, nebo implementace čipu pod kůži. Družstevní mlékárny v Dudhsagaru a v Sumulu, které v současné době technologii testují, si od RFID čipů slibují vytvoření databanky krav, která usnadní chovatelům přístup k vládním podpůrným programům a získávání úvěrů a pojištění. O každé krávě budou sbírány údaje, jako jsou věk krávy, její umístění a pohyb, počet březostí a narozených telat, prodělané nemoci a očkování, dojivost krávy a jejích předků i kvalita dojeného mléka. Většímu rozšíření technologie zatím brání nákladnost čipování.


30.06.2008 Deccan Herald (došlo 30.06.2008)

Indie: Psi v Bangaloru budou nosit RFID čip v obojku

Odbor zdravotnictví městského úřadu třetího nejlidnatějšího města Indie Bangaloru (Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike, BBMP) navrhuje zpřísnění vyhlášky o psech, která zajistí, aby všichni psi byli svými majiteli opravdu přihlášeni. Navíc také předpokládá, že psi budou vybaveni RFID čipem, který jim však nebude implantován pod kůži, ale pouze do obojku.


26.06.2008 Intellasia News (došlo 27.06.2008)

Thajsko: Znovu se potvrdilo, že Bankok je mezinárodním střediskem výroby falešných pasů

Poté když thajská policie objevila několik tisíc falešných i pravých amerických a jiných pasů, vyšetřovali američtí a thajští specialisté činnost mezinárodních gangů, pašujících takové pasy mj. do Pákistánu a Bangladéše. Specialisté konstatovali, že se zatím neobjevily falsifikáty nových elektronických pasů s informacemi uloženými na RFID čipu. Přesto v souvislosti s těmito událostmi čelila americká státní tiskárna (US Government Printing Office, GPO) kritice za to, že vystavuje vyráběné pasy během transportu polotovarů zvýšenému nebezpečí krádeže, protože nechává vyrábět bezpečnostní integrované obvody v Evropě a kompletovat obálky pasů právě v Thajsku.


20.06.2008 Interfax – China Telecom Weekly (došlo 23.06.2008)

Čína: Jihočínská provincie Guangdong bude pokryta logistickou RFID sítí

Jihočínská provincie Guangdong ve spolupráci s Honkongem hodlá během pěti let vytvořit logistickou síť, která pokryje celou jižní Čínu. S využitím moderních technologií RFID štítků, GPS a internetu bude možné snadno centrálně sledovat výrobu, kontrolu, karantény, dopravu a dodávky vybraných druhů zboží. V první fázi projekt logistické sítě mezi Guandongem a Honkongem počítá s pokrytím delty řeky Zhu (Perlová řeka). Celý projekt si vyžádá investice ve výši 144 miliónů dolarů, oznámil Ju Xin, ředitel sekretariátu Guangdong-Hongkong RFID Alliance.


20.06.2008 NOVIS Food Beverage News (došlo 23.06.2008)

Velká Británie: RFID čipy budou sledovat stav mražené drůbeže

Vědci z Wessex Institute of Technology vyvinuli matematický model, který dokáže určit množství mikrobů ve zmražené drůbeži bez porušení výrobku. Model pracuje s údaji o teplotě, které jsou snímány z RFID štítku vybaveného zařízením zaznamenávajícím teplotu výrobku v čase. Projekt financovaný Evropskou unií umožní dodavatelským řetězcům na dálku sledovat, zda je jejich mražená drůbež ještě poživatelná, případně upravovat dopravní a skladovací procesy tak, aby nedošlo ke znehodnocení zboží.


19.06.2008 Kasturi Sons Ltd. - Hindu (došlo 19.06.2008)

Indie: Město Hyderabad vydává řidičské průkazy s paměťovým čipem

V pátém největším městě Indie Hyderabadu, hlavním městě jihoindického státu Andrapradéš, budou napříště vydávány řidičské průkazy s paměťovým čipem, na kterém budou zaznamenávány osobní údaje řidiče, údaje o vlastněném autě včetně detailů o jeho pojištění, technickém stavu a emisích znečišťujících plynů, a dále i údaje o dopravních přestupcích, které byly s vlastněným automobilem spáchány. Spolu s databází těchto údajů to úředníkům usnadní vyhledávání hříšníků, kteří se dopustili dopravního přestupku, nebo řidičů, kteří se se svým autem zapojili do trestné činnosti. K tomuto kroku město přistoupí na základě dobrých zkušeností s novými řidičskými průkazy, vydávanými v rámci pilotního projektu ve čtvrti Khairatabad.


17.06.2008 Wireless Asia (došlo 18.06.2008)

Svět: Frost - Sullivan zveřejnil analýzu možností rozvoje RFID technologie

Mezinárodně uznávaná marketingová a poradenská firma Frost - Sullivan zveřejnila analýzu možností dalšího rozvoje technologie radiofrekvenční identifikace (RFID). Podle analýzy má RFID technologie revoluční potenciál pro mnoho průmyslových odvětví, dosud však nejsou schopni docenit možnosti této technologie ani ti, kteří již na jejím zavádění vydělávají. Dalšímu rozvoji zatím brání vedle relativní cenové nedostupnosti RFID štítků a absence vize využití obrovských množství potencionálně získávaných informací také nedořešené problémy ochrany osobních údajů a soukromí spojené s touto technologií.


14.06.2008 Indian Express (došlo 16.06.2008)

Indie: RFID štítky na těle novorozenců zabrání jejich záměně či krádeži

Také v Indii dochází v porodnicích k záměnám novorozenců vinou selhání zdravotnického personálu, jako se tomu stalo naposledy v Chennai (Madrásu). Mnohem častěji ale zoufalé matky vyměňují své novorozené holčičky za cizí chlapečky a utíkají s nimi z nemocnice. Narozený chlapec má v Indii tradičně mnohem větší cenu než holčička, proto může dojít k takovým případům jako v Jimperu, kde 29letá Saritha, které se narodilo třetí děvčátko, utekla z porodnice s cizím chlapečkem. V těchto případech nakonec musejí rozhodnout testy DNA. Policie v indickém Puducherry, kde se stal podobný případ, nyní navrhuje, aby matky i novorozenci byli označeni RFID štítkem, který při průchodu dveřmi vybavenými RFID čtečkou spustí alarm a upozorní tak na krádež chlapce.


30.05.2008 Euclid Infotech – IT News (došlo 01.06.2008)

Čína: Návštěvníci slavnostního zahájení a zakončení olympiády poskytnou organizátorům řadu osobních údajů

Vstupenky na zahajovací a závěrečný ceremoniál letních olympijských her v Pekingu budou vybaveny RFID čipem, na kterém bude zaznamenána digitální fotografie držitele vstupenky, informace z cestovního pasu, adresa, e-mailová adresa a telefonní čísla. Vstupenky proto budou nepřenosné, na rozdíl od ostatních vstupenek na všechna sportovní klání, které ovšem budou také vybaveny RFID čipem. Organizátoři her tak získají podrobné informace o držitelích vstupenek. To umožní zvýšenou kontrolu návštěvníků, od které si organizátoři slibují zamezení teroristickým útokům a demonstracím, upozorňujícím na porušování lidských práv v Číně a tibetskou otázku.


25.03.2008 Economic Times

Indie: Obchodní řetězce Future Group označí RFID štítkem každý kus zboží s cenou nad 140 Kč

Indická společnost Future Group, vlastník maloobchodních řetězců jako Pantaloon Retail, Big Bazaar nebo Food Bazaar, investuje 2 miliardy rupií (700 miliónů Kč) do označování zboží RFID štítky. Kontrakt s dodavatelem, kterým bude společnost Cisco Systems, má být uzavřen příští měsíc. Každý kus zboží s cenou nad 400 rupií (140 Kč) bude opatřen RFID čipem. Společnost věří, že jde o jediný možný způsob, jak si udržet přehled o skladovaném a prodávaném zboží. Význam tohoto kroku je podle expertů srovnatelný s přechodem společnosti Wal-Mart k RFID technologii v roce 2004 a vyvolá tlak na dodavatele, kteří budou muset postupně také zavést tuto technologii označování zboží.


22.03.2008 Times of India

Indie: Projekt zpřístupnění bankovních služeb venkovu se rozjíždí

Indická národní banka ve spolupráci se sedmi velkými bankami realizuje projekt, který má umožnit přístup k finančním službám pro čtyřicet procent indického obyvatelstva, pro něž je bankovní pobočka fyzicky nedosažitelná. Projekt je založen na dvojici přístrojů. Prvním z nich je mobilní telefon vybavený technologií krátkovlnné bezdrátové komunikace, která umožňuje přenos informací pouhým přiblížením dvou přístrojů (Near Field Communication, NFC). Takový mobil v rukou bankovního agenta může sloužit jako přenosná bankovní pobočka pro několik vesnic, protože provádí a uchovává informace o vkladech a výběrech hotovosti i bezhotovostních transakcích vesnických zákazníků. Tím druhým přístrojem je osobní karta vybavená RFID čipem, který uchovává osobní údaje zákazníka včetně jeho fotografie a otisků prstů a detaily o stavu a pohybu na zákazníkových spořících či kreditních účtech. Do současné chvíle si v daleké Andrapradéši otevřelo bankovní účet už na dvěstě tisíc farmářů.


12.03.2008 ETMAG Daily News

Jižní Korea: RFID diagnostická čidla pod kůží mohou kontrolovat hladinu cukru v krvi

Společnost Gentag patentovala v Jižní Koreji diagnostická čidla založená na čipech radiofrekvenční identifikace (diagnostické RFID senzory) a jejich aplikace ve vztahu k mobilním telefonům. Diagnostické RFID senzory zavedené pod kůži mohou např. vysílat informace o hladině glukózy v krvi. Tyto informace pak může zákazník číst ve svém mobilním telefonu vybaveném RFID zařízením. Společnost vyvinula rovněž RFID senzory, které jsou schopny provést analýzu škodlivých látek v potravě apod.


11.03.2008 Wireless Asia Daily

Čína: Prognóza vývoje RFID aplikací v Číně

Michael Liard, ředitel výzkumu společnosti ABI, informoval o prognózách vývoje RFID aplikací v Číně, která je díky vládnímu programu RFID občanských průkazů zemí s nejrozšířenějším užitím RFID technologií na světě. V roce 2008 bude vydáno v Číně více než 17 miliónů průkazů veřejné dopravy. Více než 12 miliónů vstupenek na letošní olympijské hry a téměř 70 miliónů vstupenek na světovou výstavu Expo v roce 2010 v Šanghaji bude vybaveno RFID čipem jako prostředek proti jejich falšování. Další rozvíjející se oblasti užití této technologie jsou označování zvířat a potravin RFID čipy, systémy lokace v reálném čase (real-time location systems, RTLS), sledování zboží a bezdotykové platby.


08.03.2008 Euclid Infotech

Čína: Zemí s největší koncentrací používání RFID aplikací na světě je Čína

Čínský režim vydá v rámci Národního programu občanských průkazů do konce letošního roku zbytek z 900 miliónů až jedné miliardy identifikačních průkazů vybavených RFID čipem, což bude stát celkem včetně nákladů na čtecí zařízení zhruba 6 miliard dolarů. Bude tak ukončen největší RFID projekt na světě, který běží od roku 2005. Navzdory ukončení projektu očekává čínský trh s RFID produkty v roce 2008 nárůst prodeje na hodnotu 1,4 miliardy dolarů. Čína je tak zemí s největší koncentrací používání RFID aplikací na světě.


07.03.2008 Euclid Infotech

USA: RFID štítky umožní kontrolovat zrání betonových bloků Věže svobody

Firma Identec Solutions dodá technologii RFID štítků snímajících teplotu, kterými bude vybaven každý z betonových bloků, ze kterých bude postavena Věž svobody na místě Světového obchodního centra na Manhattanu. Bude tak umožněno bezdrátové sledování teploty a zrání betonových bloků a výrazně se tím zkrátí doba stavby i ušetří náklady.


06.03.2008 Asia Pulse

Honkong: Checkpoint Systems vybaví RFID portály dalších 200 hypermarketů Real společnosti METRO Group v Německu

Společnost Checkpoint Systems, světový lídr v odvětví identifikace, sledování a ochrany zboží v maloobchodě, oznámila, že v roce 2008 dodá RFID portály pro dalších 200 hypermarketů Real společnosti METRO Group v Německu. V roce 2007 společnost úspěšně vybavila těmito portály prvních 100 hypermarketů Real. RFID portály umožňují sledovat zboží od jeho dodání do skladu až po vyskladnění do regálů a opuštění obchodu pokladnou. Do dnešního dne instalovala společnost v různých obchodech na celém světě více než milión čtecích zařízení a zajistila RFID štítky více než 100 miliard výrobků.


05.03.2008 Email Alert

Jižní Korea: Korejská pošta bude moci nepřetržitě sledovat zásilky označené RFID čipy

Státní Korejská Pošta získala v hodnocení Korejské Asociace Managementu postavení nejlepší dodávkové služby v zemi. Společnost vyvíjí logistický systém nové generace, nazvaný u-post (ubiquitous post), založený na zpracování informací mobilními a radiokomunikačními prostředky a zavedení RFID systémů.


05.03.2008 Euclid Infotech

Indie: Plány indických železnic

Indické železnice hodlají vytvořit v průběhu pěti let centrální informační systém, který má zlepšit organizaci železniční dopravy a poskytnout zákazníkům rychlou a přesnou informaci o rezervaci míst, jízdních řádech a vhodných trasách. Program s názvem Information Technology Vision 2012 využije moderní technologie jako Globální informační systém (GIS), Globální navigační systém (GPS) a radiofrekvenční identifikační systém (RFID).


05.03.2008 SKRIN

Rusko: Moskevské letiště Domodědovo zavádí RFID technologie

Moskevské letiště Domodědovo pokračuje ve spolupráci s firmou SITA, specializovanou na informační technologie v letecké dopravě. Letiště zavádí vedle elektronického prodeje letenek, samočinných kontrolních boxů, palubních lístků s čárovými kódy také zavazadlové RFID štítky, které zvýší spolehlivost práce se zavazadly.

 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Radiofrekvenční identifikace (RFID)

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém