Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Soud: Komerční pojišťovna zaplatí za únik dat tři miliony Kč

 

Soud: Komerční pojišťovna zaplatí za únik dat tři miliony Kč

ČTK, 10.7.2006
vju, mha

 
 
 

Praha 10. července (ČTK) - Komerční pojišťovna musí podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu zaplatit pokutu tři miliony korun za únik informací o klientech, kterou ji vyměřil Úřad pro ochranu osobních údajů. Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz, podle kterého je pojišťovna první institucí, které úřad vysokou pokutu za podobný prohřešek udělil. Pojišťovně ukradl data o 500.000 až 700.000 klientech společně se zálohovým zařízením neznámý pachatel, díky zakódování je ale nemohl zneužít; policie případ odložila.

Nejvyšší správní soud ve svém rozhodnutí argumentoval mimo jiné tím, že po krádeži zavedla pojišťovna najednou řadu nových opatření, například kontrolu režimu vstupu do budov společnosti, evidenci přidělování klíčů, či evidenci vstupu osob do servroven. Nic přitom podle soudu nebránilo taková opatření přijmout už před krádeží. Soud se odvolal také na směrnici Evropského společenství, která upravuje ochranu jednotlivců a jejich osobních dat, píše sever.

Pokutu potvrdil také městský soud v Praze. Ten podle serveru odmítl názor pojišťovny, že vzhledem k tomu, že v zákoně nejsou stanovena konkrétní opatření, která mají bránit krádeži dat, tak nemohlo dojít ani k porušení zákona.

Pojišťovna neuspěla ani s námitkou, že se na ni vztahuje ochranná lhůta, kterou zákonodárci v zákoně o ochraně osobních dat stanovili do konce roku 2002. V ní úřad neměl finančně postihovat prohřešky, které se týkají zpracování dat.

Pokuta pro Komerční pojišťovnu, která patří do skupiny Société Générale, je zatím nejvyšší, kterou úřad udělil. Maximální výše pokuty je přitom deset milionů korun, informoval server.

vju mha

 
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Soud: Komerční pojišťovna zaplatí za únik dat tři miliony Kč

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém