Cesta: Titulní stránka > Základní odkazy > Tiskové zprávy

Tisková zpráva: Kontrola Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

26. 8. 2015 - Kontrola byla provedena na základě Kontrolního plánu Úřadu.

Předmětem kontroly bylo dodržování povinností v souvislosti se zpracováním osobních údajů v dokumentační agendě dotačních titulů realizovaných MŠMT, vyhlašovaných jako Státní podpora sportu pro roky 2013 a 2014. V průběhu kontroly bylo zjištěno, že MŠMT požaduje od žádajících subjektů (spolků) doložení evidence členské základny v rozsahu: příjmení; jméno, rok, měsíc a den narození, pohlaví, sportovní klub/tělovýchovná jednota člena, adresa bydliště, výše členského příspěvku a e-mail.

Kontrolou bylo konstatováno, že za účelem ověřování správnosti, efektivnosti a hospodárnosti využití dotace není nezbytné zpracovávat osobní údaje v tak širokém rozsahu. Pro naplnění stanoveného účelu je postačující zpracování osobních údajů: jméno, příjmení, výše členského příspěvku a pro případnou následnou kontrolu uvedení jednoho kontaktního spojení.

MŠMT tím, že shromažďovalo osobní údaje členů spolků, aniž by je využilo ke stanovenému účelu, porušilo ustanovení § 5 odst. 1 písm. d) zákona o ochraně osobních údajů, neboť v rámci programu Státní podpora sportu shromažďovalo osobní údaje značného počtu subjektů údajů neodpovídající stanovenému účelu a v rozsahu, který není pro stanovený účel nezbytný.

V rámci navazujícího správního řízení bylo uloženo opatření k nápravě. Ministerstvu bylo uloženo nastavit takové kontrolní mechanismy, které nebudou při zpracování žádostí o státní dotaci vyžadovat shromažďování nadbytečných osobních údajů členů sportovních svazů.

Podrobné informace jsou k dispozici zde.

PhDr. David Pavlát
vedoucí oddělení tiskového