Cesta: Titulní stránka > Základní odkazy > Tiskové zprávy

Tisková zpráva: Kontrola společnosti A-GIGA spolupracující s věznicí ve Vinařicích

24. 9. 2014 - Úřad pro ochranu osobních údajů uzavřel kontrolu call centra společnosti A-GIGA spolupracující s věznicí ve Vinařicích. Na základě informací, které Úřad získal z otevřených zdrojů, vzniklo podezření na únik osobních údajů, s nimiž měly být v kontaktu osoby ve výkonu trestu a následně je vynášet.

Kontrolou se toto tvrzení šířené médii nepotvrdilo: Vězni k osobním údajům volaných občanů nemají přístup – volání se děje na základě automatického vytáčení čísel. Na základě zájmu volaného o nabízenou službu telefonního operátora, přičemž volaný vězni není znám, komunikace, kterou naváže vězeň, je okamžitě předána do části call centra obsluhované běžnými civilními zaměstnanci. Teprve civilní zaměstnanci vázaní povinností mlčenlivosti jednají s identifikovaným volaným.

Poznámkové sešity vězni používali do května 2014; tyto sešity byly průběžně stránkované jako složka dokumentů; i jejich používání však bylo zrušeno. Vězni přesto podléhají přísným osobním prohlídkám po každé vykonané směně služby.

Osoby ve výkonu trestu dostávají možnost vykonávat práci pro call centrum na základě zásluhovosti, přísného výběru (cca 30 úspěšných ze 430) a po proškolení v navazování komunikace. Uvedené zaměstnávání osob ve výkonu trestu probíhá v rámci  projektu zaměřeného na resocializaci  trestaných osob.

Kontrolou bylo zjištěno, že hovor, který byl podle sdělení v televizním vysílání uskutečněn, nezprostředkovalo call centrum provozované společností A-GIGA a osoba volající nebyla nikdy klientem T-Mobilu, který službu call centra využívá.

Výsledek kontroly byl sdělen kontrolovaným a je pravomocný.

Úřad pro ochranu osobních údajů by však považoval za žádoucí, aby znepokojená veřejnost byla uklidněna také náležitým mediálním uvedením věci na pravou míru.

Zodpovídá: Mgr. Vojtěch Marcín
Vytvořeno / změněno: 24.9.2014 / 24.9.2014