Tisková zpráva: Zveřejňování osobních údajů klientů společností poskytujících nebankovní půjčky

16. 4. 2014 - Úřad pro ochranu osobních údajů se v posledních měsících setkal s několika případy, kdy došlo ke zveřejnění osobních údajů klientů společností poskytujících nebankovní půjčky.

Ve většině případů, jak se ukazuje, je přitom souhlas se zveřejněním osobních údajů v případě neplnění smlouvy zakotven přímo ve smlouvě nebo ve všeobecných obchodních podmínkách uvedených společností. Úřad tedy vyzývá zájemce o půjčky u takových subjektů, aby se při uzavírání smluv soustředili také na to, k jakému zpracování osobních údajů dávají svůj souhlas. K této problematice Úřad odkazuje na své stanovisko č. 2/2011 Zpracování osobních údajů na základě souhlasu ve smlouvě nebo Všeobecných obchodních podmínkách a s tím související  problémy.

Zodpovídá: Mgr. Vojtěch Marcín
Vytvořeno / změněno: 16.4.2014 / 16.4.2014