Úřad pro ochranu osobních údajů zamítl rozklad Vězeňské služby, který se týkal rozhodnutí Úřadu o uložení pokuty za nesprávné nastavení přístupových práv ve vězeňském informačním systému

27. května 2013

Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů jakožto odvolací orgán zamítl rozklad Vězeňské služby, který se týkal rozhodnutí Úřadu o uložení pokuty za nesprávné nastavení přístupových práv ve vězeňském informačním systému, což mj. umožnilo neoprávněný přístup k osobním údajům 8 osob umístěných ve vazebních věznicích v souvislosti s případem a zatčením MUDr. Davida Ratha a následné zveřejnění fotografií těchto osob v deníku Blesk. Již předchozí kontrola Úřadu ve svých závěrech konstatovala, že do vězeňského informačního systému, resp. k osobním údajům vězněných osob, měli přístup všichni zaměstnanci (cca 5000), kteří byli oprávněni pracovat s informačním systémem bez rozdílu, tudíž i řadoví zaměstnanci z jiných věznic. Ve správním řízení s Vězeňskou službou se potvrdilo, že nastavení přístupových práv nepředcházelo rizikům neoprávněného čtení, kopírování a přenosu záznamů obsahujících osobní údaje osob umístěných ve věznicích. Proto mohlo dojít k neoprávněnému předání fotografií tisku, čehož využili dva zaměstnanci, kteří měli k záznamům přístup. Vězeňské službě byla proto předsedou Úřadu potvrzena pokuta ve výši 50 000 Kč.

Vytvořeno / změněno: 7.6.2013 / 27.5.2013