27. května 2013

Úřad pro ochranu osobních údajů zamítl rozklad společnosti MAFRA a.s. a potvrdil rozhodnutí o spáchání správního deliktu, k němuž došlo zveřejněním údajů vedoucích k identifikaci nezletilé poškozené trestným činem znásilnění, a to v diskuzi pod článkem na internetovém portálu iDNES.cz. Úřad dospěl k závěru, že nebyl odstraněn příspěvek do diskuse, ač na základě toho, že si informace o jeho autorovi vyžádala Policie ČR v trestním řízení, provozovateli muselo být zřejmé, že příspěvek obsahuje protiprávní sdělení. Na základě této vědomosti se dle Úřadu stal odpovědný za obsah jím zřízené diskuze.

Vzhledem k tomu, že nebyly učiněny veškeré kroky, aby na portálu i DNES byla znepřístupněna informace umožňující zjištění poškozené v rámci trestního řízení, byla rozhodnutím předsedy Úřadu potvrzena pokuta ve výši 35 000 Kč.

Vytvořeno / změněno: 7.6.2013 / 27.5.2013