GDPR linka +420 234 665 800

K provedené kontrole Lužické nemocnice a polikliniky

29. července 2013

Kontrola Úřadu provedená v Lužické nemocnici a poliklinice v Rumburku na základě podnětu pacientky prokázala, že došlo ke ztrátě části její zdravotnické dokumentace v listinné podobě a zachována byla jen část zdravotnické dokumentace v podobě elektronické.

Úřad v této souvislosti upozorňuje na riziko, že poskytnutou zdravotní péči nelze v takovém případě zpětně vyhodnotit a posoudit, k čemuž v průběhu šetření Policie České republiky dospěl také přizvaný odborný znalec. Z tohoto důvodu se Úřad v budoucnu zaměří na otázku vedení a zabezpečení zdravotnické dokumentace v zařízeních poskytujících zdravotní péči.

Úřad však nemůže nechat bez povšimnutí jednání České lékařské komory, která na základě podnětu téže pacientky nejenže včas neoznámila ztrátu části zdravotnické dokumentace příslušnému orgánu, tedy Úřadu, ale svou liknavostí způsobila i promlčení správního deliktu v této věci, tedy zamezení potrestání Lužické nemocnice a polikliniky jako správce osobních údajů, který porušil své povinnosti.

Úřad zároveň provedl kontrolu současného stavu elektronického informačního systému Lužické nemocnice a polikliniky, z níž vyplynulo, že systém není zabezpečen tak, aby nemohlo dojít k neoprávněnému přístupu k údajům vedeným v elektronické podobě zdravotnické dokumentace. V souvislosti s tímto zjištěním Úřad připravuje správní řízení, které stanoví postih v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. O výsledku bude Úřad informovat.

Podrobná zpráva o provedené kontrole Lužické nemocnice a pokliniky je k dispozici na www.uoou.cz/Dozorová činnost/Kontrolní činnost inspektorů.

Vytvořeno / změněno: 30.9.2013 / 30.9.2013