Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Ústavní soud odmítl řešit spor ČSÚ a ochránců dat kvůli sčítání

 

Ústavní soud odmítl řešit spor ČSÚ a ochránců dat kvůli sčítání

ČTK, 1. 2. 2002
mhm, jpt

 
 
 

PRAHA 1. února (ČTK) - Ani Ústavní soud nevyřešil kompetenční spor Českého statistického úřadu (ČSÚ) s Úřadem pro ochranu osobních údajů. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČSÚ Vladimíra Pavlíčková. Statistici se kompetenční žalobou bránili rozhodnutí ochránců dat, podle nichž ČSÚ nemá právo využívat některé údajů z loňského sčítání lidu. Ústavní soud dospěl k závěru, že mu tento spor nepřísluší a že rozhodnutí ochránců dat má přezkoumávat správní soud.

Městský soud v Praze nicméně loni na podzim o správní žalobě statistiků věcně nerozhodl a řízení zastavil; dospěl k závěru, že ČSÚ jako organizační složka státu nemá právo takovouto žalobu podávat. Statistici se proto nyní na Ústavní soud obrátili ještě s ústavní stížností na rozhodnutí Městského soudu, uvedla mluvčí.

Správní žaloba statistiků je namířena proti rozhodnutí úřadu na ochranu dat, podle něhož ČSÚ nesmí využívat informace o počtu dětí a zaměstnávaných osob a má tyto údaje zničit. Statistici mají za to, že ochránci dat nemají právo zasahovat do pravomocí ČSÚ a rozhodovat, jaké údaje smí zpracovávat. Úřad na ochranu dat nicméně pokládá své rozhodnutí po loňském verdiktu Městského soudu za pravomocné.

mhm jpt

 
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ochrana osobních údajů v českých médiích (do r. 2015) > Ústavní soud odmítl řešit spor ČSÚ a ochránců dat kvůli sčítání

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém