Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy


Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Virtuální společenské sítě

 

Virtuální společenské sítě

 
 
 

Výběr ze zahraničních médií

11. 01. 2009 Hindu (došlo 12. 01. 2009)

Indie: Nebezpečí na internetových sociálních sítích

Popularita internetových sociálních sítí roste. Avšak ne všichni, kdo je užívají, si jsou vědomi skutečnosti, že tyto sítě sice nabízejí přátelské uživatelské prostředí a služby, ale současně představují nebezpečí možného průniku do jejich soukromí a zneužití osobních údajů, které může vést až ke krádeži identity. V případě, že uživatel na síť přistupuje prostřednictvím mobilního telefonu, je nebezpečí dvojnásobné. „Obecně lze říci, že mobilní telefony nejsou příliš bezpečné“, uvádí Ramakrishnan Sundaram, výkonný ředitel společnosti MPower Mobile, Inc. Dále dodává: „Sociální webové sítě jsou doslova „studnicí“ osobních údajů soustředěných na jednom místě, a proto jsou pro útočníky tak atraktivní. A dokonce mají sklon být méně zabezpečené než například webové stránky v bankovním sektoru. V souvislosti s nárůstem aplikací internetového obchodování se stále častěji stávají cílem útoků.“


24.07.2008 guardian.co.uk

Velká Británie: Vrchní soud přiznal odškodné za zveřejnění falešného profilu na stránkách Facebook

Vrchní soud přiznal Matthew Firshtovi, řediteli firmy Applause Store Productions, a jeho firmě odškodné 22 tisíc liber za zveřejnění jeho falešného osobního profilu na stránkách virtuální společenské sítě Facebook. Odškodné musí zaplatit jeho bývalý spolužák, který na stránkách Facebook vyvěsil falešný profil poškozeného, z něhož se daly vyčíst nepravdivé údaje o tom, že Matthew Firsht je homosexuál a vyhýbá se placení dluhů, stejně jako jeho firma je nedůvěryhodná a nesplácí dluhy, a dále údaje o jeho bydlišti, datu narození apod. Soud uznal tento skutek mj. za porušení soukromí, jako lživé přitom odmítl spolužákovo tvrzení, že falešný profil vytvořili na jeho domácím počítači neznámí návštěvníci jednoho z jeho večírků. Falešný profil byl na stránkách Facebook přístupný 16 dní, dokud si ho nevšiml Firshtův bratr, na jehož upozornění správce stránek falešný profil stáhnul.

http://www.guardian.co.uk/technology/2008/jul/24/facebook.privacy


11.06.2008 Polish News Bulletin - Law Supplement (došlo 11.06.2008)

Polsko: Podle rozhodnutí polského Úřadu mohou účastníci internetových sociálních sítí vystavit na internetu fotografie jiných lidí bez jejich svolení

Podle rozhodnutí polského úřadu pro ochranu osobních údajů (Biuro Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, BGIODO) mohou účastníci internetových sociálních sítí vystavit na internetu fotografie jiných lidí bez jejich svolení. Rozhodnutí padlo v případě člověka, který žaloval správce portálu nasza-klasa.pl, že z třídní internetové stránky odstranil skupinové foto s označením jednotlivých postav jménem a příjmením, takže je bylo možné identifikovat. Úřad rozhodl na základě art. 23 par. 1 pt 5 polského zákona o ochraně osobních údajů, že portál neměl fotografii odstranit, protože zpracování osobních údajů nezasáhlo do žalobcových práv a svobod. Úřad ve svém rozhodnutí zdůraznil, že podle zákona o elektronických službách správce není odpovědný za osobní údaje, které jsou publikované na jeho stránkách a které mohou potenciálně zasáhnout do něčí svobody. Správce je pouze povinen v případě, že mu někdo podá oznámení o zásahu obsahu stránek do jeho práv a svobod, umožnit přístup k publikovaným datům, případně tato data odstranit.


10.06.2008 Euromoney Polska SA - Internet Securities Businesswire (došlo 11.06.2008)

Polsko: Portál Nasza-klasa zdrojem osobních údajů pro ruské tajné služby?

V souvislosti s převzetím 70% vlastnického podílu největší polské internetové společenské sítě Nasza-klasa.pl se 14 miliony registrovaných uživatelů estonským fondem Forticom se na trhu objevily spekulace, že za koupí portálu stojí zájem ruských bezpečnostních služeb o přístup k osobním údajům uživatelů.


23.04.2008 computerworld.cz

EU: Evropský projekt PrimeLife má zajistit ochranu osobních dat ve virtuálních společenských sítích

Na novém evropském výzkumném projektu PrimeLife (Privacy and Identity Management in Europe for Life), jehož cílem je zajistit ochranu osobních údajů uživatelů společenských sítí, virtuálních komunit a dalších technologií webu 2.0, začala pracovat firma IBM s podporou deseti miliónů eur z Evropské unie. Prvním, krátkodobým cílem projektu PrimeLife je poskytnout škálovatelnou a konfigurovatelnou správu osobních údajů a identit v rámci nově vznikajících internetových služeb a aplikací, například virtuálních komunit nebo aplikací pro spolupráci. Druhým, dlouhodobějším cílem projektu PrimeLife je chránit osobní údaje jednotlivců po celou dobu jejich života. Každý jednotlivec totiž za sebou při digitálních interakcích zanechává spoustu virtuálních otisků a technologické inovace usnadňují sběr obrovských objemů dat, jejich neomezené ukládání, opakované používání a trvalé propojování těchto digitálních stop. Informační technologie tak ohrožují soukromí občanů.

Projektu se účastní 14 dalších partnerů, vedle univerzit a soukromých výzkumných center také Zemský úřad pro ochranu osobních údajů Šlesvicka-Holštýnska (Unabhängiges Landeszentrum für Datenschutz Schleswig-Holstein).

http://www.computerworld.cz/cw.nsf/id/W2_IBM?OpenDocument


12.03.2008 Australian Associated Press

Austrálie: Bezpečnostní ředitel MySpace zpochybnil mediální obraz online společenských sítí

Na třetím ročníku Australské konference identifikačního a přístupového managementu (Australian Identity and Access Management Summit) v Sydney konstatoval ve svém projevu bezpečnostní ředitel internetové společnosti MySpace Rod Nockles, že uživatelé internetu by měli být vychováváni a vzděláváni, aby získali představu, v jakém prostředí se pohybují. Zvláště děti by měly být poučeny o tom, že mohou komunikovat s někým naprosto jiným, než za koho se druhá strana vydává, a že pedofilové vstupují do on-line sociálních sítí. Uvedl však, že mediální obraz on-line sociálních sítí prolezlých pedofilními zvrhlíky je přehnaný. MySpace zaměstnává více než 300 lidí, kteří v Los Angeles procházejí obsah na stránkách MySpace vyvěšovaných dokumentů. Každý den je na MySpace nahráno 15 miliónů obrázků, 60 tisíc videozáznamů a 50 miliónů vzkazů.

 

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém