Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Z činnosti zahraničních úřadů pro ochranu osobních údajů

 

Z činnosti zahraničních úřadů pro ochranu osobních údajů

 
 
 

Výběr ze zahraničních médií

14.08.2008 Albanian Telegraphic Agency News (došlo 15.08.2008)

Albánie: Digitalizace registrů albánských občanů byla završena

Slavnostního ukončení digitalizace registrů albánských občanů a vydání prvních občanských certifikátů se zúčastnil vyslanec Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v Albánii Robert Bosch a zástupce Evropské komise Hubert Petit. OBSE a Evropská unie financovaly projekt 2,5 milióny Eur. V souvislosti se vznikem databáze občanů byla konstatována potřeba urychleně uvést v život letos přijatý zákon o ochraně osobních údajů, především jmenovat komisaře a zřídit úřad pro ochranu osobních údajů.

http://www.osce.org/albania/item_1_32573.html


22.07.2008 Guardian.co.uk

Francie: Seznamy nežádoucích klientů nudistických středisek nejsou v rozporu se zákonem

Francouzský úřad pro ochranu osobních údajů (CNIL) zamítl stížnost klienta, který se nedomohl vstupu do nudistického střediska René Oltra na plážích Středozemního moře v Languedoc-Roussillonu. Fakticky tak potvrdil, že černé listiny nežádoucích klientů, kteří se provinili nezaplacením účtu, přílišnou hlasitostí, nedostatečnou osobní hygienou nebo dokonce nošením oblečení, nejsou v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů.

http://www.guardian.co.uk/travel/2008/jul/22/france.france


23.06.2008 BMedia – Banking and Finance Bulletin (došlo 24.06.2008)

Rumunsko: Úřad pro ochranu osobních údajů pokutoval banku UniCredit Tiriac

Rumunský úřad pro ochranu osobních údajů (Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal) udělil pokutu 1000 lei (asi 7000 Kč) bance UniCredit Tiriac za to, že neopravila chybná data zaslaná do mezibankovního registru. V Rumunsku jde o druhý případ, první pokutu za prohřešek tohoto typu dostala Raiffeisen Bank v roce 2006 ve výši 2000 lei.


20.06.2008 Infotag – Daily News Bulletin (došlo 20.06.2008)

Moldavsko: Parlament schválil strukturu a způsob financování Národního střediska pro ochranu osobních údajů.


11.06.2008 Polish News Bulletin - Law Supplement (došlo 11.06.2008)

Polsko: Podle rozhodnutí polského Úřadu mohou účastníci internetových sociálních sítí vystavit na internetu fotografie jiných lidí bez jejich svolení

Podle rozhodnutí polského úřadu pro ochranu osobních údajů (Biuro Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych, BGIODO) mohou účastníci internetových sociálních sítí vystavit na internetu fotografie jiných lidí bez jejich svolení. Rozhodnutí padlo v případě člověka, který žaloval správce portálu nasza-klasa.pl, že z třídní internetové stránky odstranil skupinové foto s označením jednotlivých postav jménem a příjmením, takže je bylo možné identifikovat. Úřad rozhodl na základě art. 23 par. 1 pt 5 polského zákona o ochraně osobních údajů, že portál neměl fotografii odstranit, protože zpracování osobních údajů nezasáhlo do žalobcových práv a svobod. Úřad ve svém rozhodnutí zdůraznil, že podle zákona o elektronických službách správce není odpovědný za osobní údaje, které jsou publikované na jeho stránkách a které mohou potenciálně zasáhnout do něčí svobody. Správce je pouze povinen v případě, že mu někdo podá oznámení o zásahu obsahu stránek do jeho práv a svobod, umožnit přístup k publikovaným datům, případně tato data odstranit.


04.06.2008 Polish News Bulletin – Law Supplement (došlo 04.06.2008)

Polsko: Navrhovaná novela má zavést pokutu za nepodřízení se rozhodnutí Generálního inspektora pro ochranu osobních údajů

Prezident předložil návrh na změnu zákona o ochraně osobních údajů. Novela má zavést pokutu jako novou formu správní sankce právnických osob za porušení zákona o ochraně osobních údajů. Pokuta by však podle autorů zákona mohla být uložena až poté, když se podnik nepodřídí předchozímu rozhodnutí polského úřadu pro ochranu osobních údajů.


22.03.2008 Albanian Telegraphic Agency News

Albánie: Prezident podepsal zákon o ochraně osobních údajů

Albánský prezident Bamir Topi v pátek podepsal vedle jiných důležitých zákonů také zákon o ochraně osobních údajů, schválený nedávno parlamentem.


16.03.2008 South China Morning Post

Honkong: Skandál inicioval debatu o zpřísnění zákona o ochraně osobních údajů

V reakci na skandál doprovázející zveřejnění fotografií sexuálních aktivit několika honkongských hvězd včetně Edisona Chen Koon-hei, z jehož notebooku si fotografie stáhl a prodal opravář počítačů, se vyjádřil honkongský komisař pro ochranu soukromí Roderick Woo Bun v tom smyslu, že lidé mají právo vědět, k jakým účelům jsou shromažďovány jejich osobní údaje, a že narůstá nutnost změny zákona o ochraně soukromí.

Na dané vyjádření reagoval předseda Honkongské asociace přímého marketingu Eugene R. Raitt s tím, že podle platného zákona na ochranu soukromí mají subjekty údajů už dnes právo na informace, jaké osobní údaje jsou o nich shromážděny, i na opravu těchto osobních údajů, a že zákon počítá s pokutami a tresty pro ty, kteří jej porušují. Ujistil, že členové asociace přímého marketingu striktně dodržují přísná pravidla pro shromažďování, zpracování a ukládání osobních údajů. Upozornil dále na diskutabilní, široce formulovanou výjimku osobních údajů shromažďovaných pro osobní nebo rekreační potřeby, na niž se zákon nevztahuje (South China Morning Post, 12. 3. 2008).

Honkongský komisař pro ochranu soukromí Roderick Woo Bun reagoval v tom smyslu, že zákon na ochranu soukromí se samozřejmě nevztahuje na osobní údaje shromažďované pro soukromé nebo rekreační potřeby. Avšak obchodování s nezákonně získanými osobními údaji je naprosto odlišná záležitost. Právě takové aktivity má postihnout připravované zpřísnění zákonných sankcí za porušování soukromí novými technologickými prostředky.

 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Z činnosti zahraničních úřadů pro ochranu osobních údajů

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém