Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Zahraničí > Informace ze světa > Zastřešující dohoda o ochraně osobních údajů mezi EU a USA

 

Zastřešující dohoda o ochraně osobních údajů mezi EU a USA

 
 
 

7. července 2014

Evropská unie vede od jara 2011 jednání s vládou Spojených států amerických o mezinárodní rámcové dohodě, která má stanovit zásady ochrany osobních údajů předávaných mezi EU a USA za účelem prosazování práva (prevence, vyšetřování a stíhání trestných činů včetně terorismu). Dokument má pracovní název „Zastřešující dohoda o ochraně osobních údajů mezi EU a USA“.

Tato dohoda se bude vztahovat na veškeré osobní údaje (např. jméno, adresy, záznamy v rejstříku trestů) předávané z EU do USA v souvislosti s prevencí, odhalováním, vyšetřováním a stíháním trestných činů včetně terorismu.

Dohoda bude občanům EU garantovat vysokou úroveň jejich ochrany osobních údajů předávaných do USA (a naopak). Hlavními věcnými body, které dohoda řeší, jsou: kvalita, celistvost a zabezpečení předávaných dat, ochrana proti diskriminaci, lhůty pro uchovávání předávaných údajů, právo přístupu a právo na opravu, možnost podání stížnosti a účinný dohled prostřednictvím příslušných orgánů dozoru. Dokument sám o sobě neopravňuje k předávání osobních dat. Jeho účelem je doplnit jiné platné smlouvy mezi EU (nebo jednotlivými členskými státy) a USA, které takové předávání umožňují. Jeho účelem je stanovit záruky a ochranná opatření, která vždy musí platit pro předávání dat podle již platných smluv. Občané EU tak získají v oblasti ochrany dat práva vymahatelná ve Spojených státech amerických.

Jednání o dohodě vstoupila do závěrečné fáze. Na setkání ministrů spravedlnosti EU a USA v Aténách, dne 25. června 2014, prohlásila americká strana, že je připravena učinit v Kongresu příslušná legislativní opatření, která otevřou dveře definitivnímu uzavření dohody.

Podrobné informace k tématu (v angličtině) jsou zde.

 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Zahraničí > Informace ze světa > Zastřešující dohoda o ochraně osobních údajů mezi EU a USA

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém