Úřad pro ochranu osobních údajů


International


Vyhledávání

 

Základní odkazy

 

Cesta: Titulní stránka > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Zdravotnictví a sociální zabezpečení

 

Zdravotnictví a sociální zabezpečení

 
 
 

Výběr ze zahraničních médií

Červenec 2008 Der Bundesbeauftragte für den Datenschutz und die Informationsfreiheit

Německo: Spolkový pověřenec pro ochranu osobních údajů upozorňuje na problémy navrhované centrální databáze zaměstnaneckých příjmů

Spolková vláda schválila 25. 6. 2008 návrh zákona o nakládání s elektronickým průkazem příjmů. Tento zákon předpokládá zřízení databáze centrálního registru příjmů, do kterého mají zaměstnavatelé pravidelně zasílat elektronické výkazy o mzdách vyplacených svým zaměstnancům. Centrální registr příjmů pak bude poskytovat občanům potvrzení o příjmech pro žádosti o podporu v nezaměstnanosti, v bydlení, při studiu a další sociální dávky přímo na terminálech sociálních úřadů. Palčivou problematiku ochrany osobních údajů o příjmech 35-40 miliónů německých zaměstnanců má vyřešit navrhovaný systém šifrovaného ukládání údajů a sofistikovaný koncept přístupu do databáze, založený na principu dvou karet. Přístup k údajům o příjmech konkrétního občana bude umožněn pouze za přítomnosti dvou osob, samotného občana a oprávněného sociálního pracovníka, kteří se do systému přihlásí každý svou kartou, resp. kvalifikovaným elektronickým certifikátem zapsaným na této kartě, jednoduše řečeno svým zvláštním identifikačním číslem, které se vznešeně nazývá elektronický podpis.

Spolkový pověřenec pro ochranu osobních údajů pro ochranu osobních údajů zaujal k návrhu zákona stanovisko, ve kterém upozorňuje na několik problémů. Zvláště zdůrazňuje, že v databázi mají být ukládány údaje, o nichž předem vůbec není jasné, zda budou někdy použity. Taková databáze je z hlediska ústavy přípustná pouze tehdy, když bude přesně vymezen její účel a přijata účinná technická, organizační a zákonná opatření proti případnému zneužití a zvláště proti možné změně účelu využívání databáze. Pověřenec se zadostiučiněním konstatoval, že databáze nebude řazena a přístupná prostřednictvím čísla sociálního pojištění (ekvivalentu českého rodného čísla), což by odporovalo nálezu spolkového ústavního soudu, ale prostřednictvím zvláštního identifikačního čísla zapsaného na kartě občana. Pro případ ztráty karty bude muset být možný přístup k datům prostřednictvím čísla sociálního pojištění, ten však bude možný pouze na jediném nezávislém místě s přesně definovaným úředním postupem přístupu do databáze.

www.bfdi.bund.de/cln_007/nn_1237258/DE/Schwerpunkte/JobcardVerfahren/Artikel/ELENA.html


13.06.2008 BBC Monitoring (došlo 16.06.2008)

Čína: Úředníci čínských zdravotnických úřadů si přivydělávají prodejem osobních údajů těhotných žen

Čínský zdravotnický úřad v Shenzenu připustil, že prostřednictvím jeho úředníků unikly v tomto roce osobní údaje více než 40 tisíc těhotných žen. Osobní údaje se obchodují na černém reklamním trhu prodejců dětského zboží, hodnota kontaktů na 40 tisíc těhotných žen se odhaduje na 12 tisíc juanů (25 tisíc Kč). Pětadvacetiletá matka vypověděla, že během těhotenství i po narození dítěte trpí neustálými telefonáty prodejců těhotenských a dětských výrobků. „Volají několikrát denně, sedm dní v týdnu. Často se ozvou v devět večer, když koupu miminko,“ řekla. Případy úniku kontaktů na těhotné ženy se množí, slíbené vyšetřování však pravidelně končí konstatováním o nedostatku důkazů. Čína dosud nemá žádný zákon o ochraně osobních údajů a soukromí.


13.03.2008 Australian Associated Press

Austrálie: Vládní plán zavedení smartcards naráží na kritiku

Zástupce předsedy Australské nadace soukromí (Australian Privacy foundation) David Vaile kritizoval snahu australské federální vlády zavést nové „chytré průkazky“ (smartcards). Tyto průkazy chce vláda vydávat plošně s cílem omezit zneužívání sociální a zdravotní péče. Podle Vailea jde jen o jiný způsob prosazení už dříve odmítnutých snah zavést obecné identifikační průkazy. Problémy ve financování sociální péče jsou podle něj způsobeny vládními škrty v této oblasti, a nikoliv zneužíváním péče, neboť zneužívání se podařilo oproti stavu před dvaceti lety významně omezit. Centrální informační systém spojený s těmito průkazy by však naopak prohloubil problém krádeže identity, se kterým se již minimálně jednou potýkalo 3,8 miliónů Australanů, což představuje 23 % populace.


 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Mapa stránek > Hlavní menu > Archiv > Ostatní > Ochrana osobních údajů v zahraničních médiích > Zdravotnictví a sociální zabezpečení

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Copyright © 2013 Úřad pro ochranu osobních údajů. Všechna práva vyhrazena.
web & design , redakční systém